Pàgines

dimecres, 30 de maig del 2012

Les catifes i les moquetes




Netejar la catifa de fibra               

1.-Aspirem la zona bruta per la taca aplicant-hi directament el tub de l'aspiradora, ja que la pols s'incrusta a la fibra.
2.-Diluïm un tap d'amoníac per litre d'aigua; en general, aquesta fórmula serveix amb qualsevol taca.
3.-Mullem el raspall d'arrels, l'escorrem i freguem la taca amb força, intentant humitejar la fibra el mínim possible.
4.-Eixuguem la zona amb paper absorbent o un assecador. Després, posem un pes al damunt (llibre, maons...) perquè la catifa no es bombi.


Manteniment de catifes

A part de passar l'aspiradora per la catifa per treure la pols, també és important netejar-les de tant en tant. Tot i que hi ha diversos productes al mercat per netejar catifes, pots mantenir-les netes amb una barreja d'aigua calenta i amoníac. Quan hagis eliminat la pols, frega-la bé amb la mescla i esbandeix-la immediatament amb aigua neta. Posteriorment, deixa-la eixugar a l'aire lliure, si la catifa no pesa massa, o deixa les finestres obertes de l'habitació.

Prepara una barreja d'aigua tèbia, un rajolí d'amoníac i el suc d'un cogombre. Impregna un drap amb el líquid obtingut i passa'l per la catifa.

Una de les coses que s'ha de tenir present és que el terra on hi ha d'anar la catifa no s'ha d'encerar perquè es podria fer malbé el teixit.


Netejar l'estora

Per netejar les estores que es col·loquen a l'entrada de casa, utilitza una esponja xopada amb aigua salada (amb un bon grapat de sal n'hi haurà prou) i deixa-la eixugar a l'ombra. Quedarà com a nova.


Catifes amb tot el seu color

Cobreix-les amb fulles de te seques (utilitzades abans en infusió) i després de tota una nit, passa-hi un raspall humitejat amb aigua i amoníac.

Si vius en una zona on hi acostuma a nevar i tens jardí, pots revifar els colors de la teva catifa d'una manera molt senzilla i econòmica. Treu-la a l'exterior i posa-la pel costat dret al damunt de la neu. Deixa que hi actuï durant unes hores, sense deixar que la neu congeli el borrissol. Espolsa-la enèrgicament a fora i entra-la a casa perquè s'eixugui en una habitació que estigui ben ventilada. 

Si no tens jardí ni neu, no et preocupis. Vessa una mica de pòsit de cafè humit sobre la catifa. Deixa-ho eixugar bé i després passa-hi l'aspiradora vigorosament. Pots fer el mateix amb te després d'haver fet una infusió.

Una altra opció seria vessar sobre la catifa serradures humides amb vinagre d'alcohol.


Taques a la catifa


Actuar amb rapidesa és essencial. Quan s'hi aboquen líquids, s'han d'absorbir amb un drap, pressionant a poc a poc. Les taques de te i cafè s'eliminen amb una barreja d'alcohol i vinagre, mentre que a les de vi negre s'hi ha d'aplicar vi blanc dissolt amb aigua.

Eixuga tota la quantitat de líquid que puguis amb un paper absorbent, cobreix la taca amb iogurt natural i espera que s'eixugui. Raspalla-la i la taca haurà desaparegut. També va bé amb les estovalles o qualsevol altra peça.

Si la catifa s'ha tacat d'oli o d'algun producte greixós, deixa eixugar la taca. Després, aplica-hi dissolvent líquid o llevataques en sec fins que desaparegui la taca. Eixuga la catifa i raspalla-la amb molta cura. És recomanable fer una prova en un lloc no visible per evitar sorpreses desagradables.

Si s'ha tacat de productes làctics o d'ou, retira amb un paper absorbent l'excés de substància. Aplica-hi dissolvent o llevataques en sec. Neteja-la amb aigua i detergent.

Si la teva mascota hi ha orinat, s'ha d'actuar de seguida. Elimina tot el líquid que puguis i neteja-la diverses vegades amb aigua mineral amb gas. Si tot i així la taca no surt, neteja la zona amb aigua calenta amb sabó i vinagre. Si encara dura, torna-hi a aplicar aigua amb vinagre a parts iguals i deixa-ho actuar 15 minuts. Esbandeix i deixa-ho eixugar.

Per treure cera de les espelmes, elimina'n tota la quantitat possible fregant amb la mà de manera que la cera es vagi escalfant i formi boletes que seran fàcils de treure. La resta de la substància es pot treure amb la planxa: posa un paper assecant o de seda sobre la zona tacada i passa-hi la planxa per sobre fins que tota la cera es desfaci i passi al paper. Finalment, elimina les restes de parafina amb un producte d'escuma seca especial per a catifes.


Cremades a les catifes

Si la teva catifa s'ha cremat amb una cigarreta, talla amb molt de compte les fibres malmeses amb unes tisores de tallar ungles o amb una fulla d'afaitar. Després, aplica-hi una mescla d'aigua oxigenada dissolta amb aigua o bé aigua amb detergent. Esbandeix-ho bé i deixa-ho eixugar.


Pèls d'animals


Per treure pèls d'animals o fils d'una catifa, passa-l'hi una esponja sintètica humida.


Catifes deslluïdes

Escampa-hi sal, deixa-ho reposar durant una hora i després passa l'aspiradora ben a fons; veuràs com milloren.


Guardar les catifes

Abans de fer-ho, neteja-les o porta-les a la tintoreria. Enrotlla-les sempre amb el pèl cap a dins i posa-hi claus d'espècia per foragitar els insectes. Embolica-les bé amb paper d'embalar i subjecta-les amb una cinta adhesiva. Guarda-les en un lloc sec.

També pots cobrir la catifa amb paper de diari, embolicar-la i tornar a protegir-la amb més paper de diari. Així evitaràs que les arnes s'hi instal·lin, ja que no suporten l'olor de tinta.


Conservar els serrells de les catifes

De vegades, les puntes dels serrells de les catifes s'alcen i fa lleig. Ho pots solucionar posant un drap humit amb un pes al damunt (per exemple, diversos llibres) durant tota la nit. Si hi ha algun serrell que sobresurt més que els altres, no l'estiris. Talla'l a l'alçada dels altres. Per netejar aquest tipus de catifes, fes servir aigua amb sabó, esbandeix bé i deixa els serrells amb aigua amb midó. Quan s'eixuguin, i un cop els hagis pentinat, veuràs com no s'enreden tan fàcilment.


Elimina les taques de fang de la catifa o de la moqueta

Frega la taca amb vinagre (una cullerada sopera per cada litre d'aigua), esbandeix-la amb aigua, deixa que s'eixugui i raspalla-ho.


Moqueta tacada

Posa-hi a sobre una tovalloleta de paper absorbent. Frega-ho amb força amb l'ajuda d'un drap mullat amb amoníac i, finalment, passa-hi l'aspiradora.

dimarts, 29 de maig del 2012

Estalviar, reciclar i reutilitzar



Estalvia amb la factura de la llum 

  • Desconnecta bé els aparells: si no desconnectem totalment el televisor, l'ordinador, la cadena de música, etc., deixant encès el pilot vermell, la factura pot incrementar-se un 10%. A més, la generació d'aquesta energia extra allibera més CO2 a l'atmosfera.
  • Utilitza el forn de manera eficient: no preescalfis si no és imprescindible; no obris gaire la porta, es perd un 20% d'escalfor i apaga'l abans d'acabar per aprofitar la calor residual. Si has de renovar el forn, tria'n un de convecció: reparteixen la calor homogèniament, per tant, estalvien temps i gasten menys. Si és possible, fes servir el microones: estalvia un 70% més.
  • Posa persianes i cortines: amb elles, aïllaràs la casa tant del fred com de la calor, i disminuirà el consum de calefacció o d'aire condicionat. Les persianes, depenent del material i del gruix, poden reduir fins a un 20% les pèrdues de calor. Perquè resultin efectives, s'han de tenir pujades durant el dia a l'hivern, de manera que s'aprofitin els raigs solars, i abaixades a l'estiu, per protegir-nos d'ells. Les cortines gruixudes o folrades ajuden a evitar pèrdues de calor. Hi ha estors de lamel·les amb una capa metàl·lica a la part posterior que disminueix la transmissió de temperatura.
  • La rentadora, amb càrrega completa: totalment plena, redueixes el nombre de rentades i el consum d'energia. La temperatura de l'aigua, millor freda o tèbia, ja que gran part de l'energia es consumeix a l'escalfar-la. Els detergents líquids fan treballar menys la rentadora.
  • Estalvia mentre cuines: la cuina de gas gasta menys que l'elèctrica. Utilitza l'olla exprés, tria paelles i cassoles amb fons i parets planes que s'adaptin al tamany del cremador, i tapades.
  • Mantingues la casa ben aïllada: part de la calor (o del fred) s'escapa per les escletxes de les portes i les finestres, o per esquerdes que donen a l'exterior, les quals convé segellar. Evita les filtracions de l'aire aplicant silicona, massilla o posant ribets.
  • Fes servir bombetes de baix consum: gasten un 80% menys i duren fins a dotze vegades més. Al generar menys calor, destinen més energia a il·luminar. Són perfectes per a llocs on la llum està més estona encesa. Les d'encesa electrònica consumeixen encara menys i suporten millor les enceses. En zones de menys ús (passadissos, banys, entrades exteriors, etc.) instal·la detectors de presència: la llum estarà encesa només mentre hi hagi algú.
  • Controla el consum de la nevera: és important elegir una ubicació lluny de fonts de calor i amb espai (5 cm) a la part posterior perquè es ventili: una manca de circulació d'aire eleva el seu consum un 15%. Comprova que les portes tanquen hermèticament, no hi posis aliments calents i vigila el gel del congelador: si passa de 3 mm, el consum augmenta un 30%.
  • Instal·la vàlvules termoestàtiques: la seva instal·lació en radiadors permet regular-los de manera totalment independent, segons el que es necessiti en cada moment. Tenen diferents nivells d'ajustament, en funció de la temperatura programada, que obren o tanquen el pas de l'aigua calenta al radiador. Al tenir en compte la temperatura ambient de cada habitació, aquestes vàlvules fan possible l'aprofitament dels guanys de calor produïdes al cuinar, dutxar-se, etc., o de les que es transmeten a través dels vidres quan hi toca el sol. Tot això pot significar un estalvi de fins a un 20% d'energia.
  • Cisternes que gasten menys: les cisternes de doble descàrrega porten dos polsadors: de 3 i 6 litres. Consumeixen un 40% menys que una de clàssica (9 litres). Les d'interrupció voluntària tenen un sol polsador que permet parar la descàrrega. Aquests mecanismes es poden posar fàcilment en cisternes tradicionals.
  • Programadors, termòstats: hi ha dispositius que al controlar el funcionament de la calefacció, l'aire condicionat o alguns electrodomèstics (rentadora, forn,...) estalvien entre un 8 i un 13% d'energia. El termòstat fa que els aparells es parin a l'arribar a una temperatura predeterminada. No pugis a més de 20º la temperatura de la calefacció, ja que per cada grau addicional, es consumeix quasi un 10% més; i, per tant, no baixis de 25º l'aire condicionat. Si n'has d'instal·lar un d'extern, posa'l allunyat de les corrents i del sol directe, i a una alçada d'1,80 m. Amb els programadors pots programar l'encesa, l'apagada i el temps de funcionament de l'aparell.
  • Una caldera en perfecte estat: el manteniment de la caldera no és només imprescindible de cara a la seguretat, a més, garantitza la seva eficàcia per a un consum òptim d'energia. Encara que la revisió obligatòria és cada 4 anys, convé fer un manteniment preventiu professional cada any, en el qual es netegen la flama pilot, els cremadors... i es verifica que no hi han fuites ni avaries. Mantingues nets la tapa i el panell de comandaments, no només per estètica o higiene, sinó també perquè si l'indicador de temperatura i pressió acumula brutícia, pot marcar una mesura equivocada.


A la llum de les espelmes, reciclant

Utilitza un recipient en forma d'ouera i aprofita les closques d'ou, incorporant les espelmes individuals de colors diferents i repartint-les per l'ouera. Si vols afegir-hi alguna fragància, utilitza espelmes aromàtiques i aconseguiràs una personalitat única per la teva llar.


Recicla aliments

  • Molla de pa: amb ella pots esborrar taques i rascades de les parets. I si xopes una mica de molla de pa amb vinagre i la deixes en un platet al frigorífic, eliminaràs les males olors.
  • Peles de patata: si les fas bullir amb aigua a les olles i paelles d'acer inoxidable que s'han posat negres, recuperaran la seva lluentor.
  • Cítrics: les peles de llimona i taronja posades entre la roba i el calçat són antiarnes naturals. També neutralitzen la mala olor dels cubells de les escombraries. Les taules de tallar i les superfícies de fusta es desinfecten fregant-hi mitja llimona. Per perfumar la roba blanca de l'armari, col·loca-hi a dins una mandarina amb claus d'espècia.
  • Arròs: és un excel·lent assecant. Posa'n uns granets al saler perquè no s'enganxi la sal. També va bé si el telèfon mòbil se t'ha mullat; en aquest cas, cobreix-lo completament amb arròs i deixa'l una nit sencera.
  • Cafè: el marro desembussa l'aigüera i és adob per les plantes. El cafè mòlt absorbeix olors; posa'l en un recipient on hi hagis guardat alguna cosa amb una olor forta, deixa'l tota la nit i esbandeix-ho. L'eliminarà.
  • Sal: renta les cortinetes amb aigua freda i un grapat de sal fina. Deixa-les en remull una hora i, si és possible, tota la nit. Si són blanques i s'han esgrogueït, afegeix unes rodanxes de llimona.


Una bústia original i ecològica

Transforma les llaunes de pintura en unes bústies senzilles i decoratives. Es tracta de reciclar-les per classificar les cartes, les factures i tota la correspondència; així no s'acumularan al rebedor. Assigna un envàs a cada membre de la teva família o bé, al tipus de correspondència. Utilitza només les llaunes que s'obren mitjançant una anella, per evitar les vores perilloses que fa l'obrellaunes.


Converteix les llaunes de conserva en gerros o testos   
No llencis les llaunes de conserva. Pots donar-los un segon ús molt decoratiu si les pintes del color que més t'agradi i les fas servir com a gerros o testos de petites plantes com les aromàtiques, els cactus o les crasses. Així podràs tenir-les en un raconet de la teva cuina i li donaran una pinzellada de color. 


Aigua reciclada

Si tens una peixera o un aquari, aprofita l'aigua que has de renovar per regar les teves plantes, ja que és rica en minerals i nutrients.

També pots aprofitar l'aigua de fer bullir les patates o els ous (sense sal) pel mateix ús.

L'aigua de la dutxa que es perd mentre esperes que arribi l'aigua calenta, la pots guardar en regadores o galledes per regar el teu jardí o les plantes del balcó.


L'aigua de les patates

A part de fer-la servir com adob per les plantes, també la pots utilitzar, després de colar-la, per netejar peces de llana, els coberts o els objectes de plata o d'acer inoxidable. A més, si a l'aigua colada hi afegeixes un raig de vinagre, es convertirà en un netejaparabrises perfecte per al cotxe.


Aprofita les restes de paper pintat

Les restes de paper pintat poden aprofitar-se per folrar l'interior dels calaixos. Planxa i pulveritza amb midó perquè quedi llis.

dilluns, 28 de maig del 2012

Fes manualitats




Testos o portatestos amb un nou aspecte

Si vols que els teus testos o portatestos tinguin un aspecte envellit, el millor és el betum de Judea (el trobaràs en botigues de manualitats). S'aplica amb un pinzell. Si vols que siguin encara més originals, utilitza com a test una peixera i enganxa-hi a les parets el que se't passi pel cap: lluentons, botons, petxines, pedretes de colors, etc.


Un centre de taula original

Agafa pinyes, nous i cards i deixa'ls en un bany de lleixiu. El procés de decoloració per a cadascun d'ells és diferent. La pinya acostuma a necessitar dos dies en remull. En canvi, les nous només poques hores. Els cards s'hi han d'estar el temps necessari per aconseguir la tonalitat que desitgis.


Truc d'artista

Si has decidit guardar les manualitats que els teus fills han fet amb carbonet o llapissos de colors, aconseguiràs que la pintura es conservi millor pulveritzant-hi laca pel damunt.


Titelles casolanes

Agafa una bossa de paper, posa-la a l'inrevés, pinta-li una cara (els ulls poden ser botons i el cabell, llana) i posa-li la mà per dins per moure-la mentre parles.


Decorar amb roses   

Si revestim una esponja humida en forma de bola amb diferents tipus de roses, s'aconseguirà una composició ben original. Les tiges de les roses s'enrotllen amb un filferro i es claven a la bola sense deixar-hi cap buit. Aguantarà una setmana.


Una barra de cortines per penjar-hi mocadors i collarets

Si et ve de gust tenir a la vista els teus collarets i mocadors, talla una barra estreta de cortina i col·loca-la a la paret subjectant els extrems amb uns embellidors dels que es posen en aquestes barres. És una manera original de decorar la teva habitació i així tindràs sempre a mà els teus complements.


Gomes del cabell sempre a mà

Agafa un tub de paper de cuina i folra'l, per exemple, amb paper de vellut adhesiu amb el color que combini millor amb el teu bany i quedaran totes les gomes recollides i molt decoratiu.


Joguines sorolloses

Segur que els teus fills juguen amb camions, cotxes o altres objectes amb rodes de plàstic que sempre fan soroll. Per evitar-ho, embolica les rodes amb cinta de velcro i deixaran de fer soroll. Així els nens podran jugar tant com vulguin sense molestar a ningú.

Els parabrises del cotxe



Per les gomes dels eixugaparabrises   

Si les gomes de l'eixugaparabrises estan aspres i dures i no netegen bé, un remei molt eficaç és sucar-los amb vaselina. Tornaran a netejar com si fossin nous. Repeteix l'operació tantes vegades com sigui necessari.


Parabrises i finestretes del cotxe sense gebre

El parabrises i les finestretes del teu automòbil repel·liran el gebre si a les nits fredes, rentes prèviament els vidres amb aigua i un grapat de sal, i els deixes eixugar sols.

També pots provar-ho amb una barreja de vinagre calent i sal.

Una altra possibilitat pot ser fregar-los amb alcohol de farmàcia.

Altres accessoris de la cuina



Rellotges de la cuina sense greix 

Per netejar els rellotges de cuina, que poden acumular molt de greix, el millor és passar-los una baieta impregnada amb alcohol de cremar.


Desinfectar el cubell de les escombraries

Com a mínim, una vegada a la setmana, hauràs de netejar el cubell amb aigua i sabó. Abans però, si està molt brut, posa-l'hi un bon raig de vinagre blanc, deixa'l una estona en remull i així acabaràs amb les bactèries i el deixaràs com nou.


El taulell de la cuina

Els laminats i els de fusta neteja'ls amb aigua i sabó, i eixuga'ls bé. Els de pedra o silestone es renten amb aigua i detergent. No utilitzis amoníac perquè el podria fer malbé.

divendres, 25 de maig del 2012

Petits i grans electrodomèstics

Netejar els petits electrodomèstics 

Desmunta els components i posa'ls en remull amb aigua calenta, detergent i un rajolí de lleixiu. No mullis la zona propera al motor: neteja-la amb un drap humit i eixuga-la bé. Utilitza un raspall de dents vell per arribar a les zones més difícils.


Calç en els electrodomèstics

Si vius en una zona on l'aigua és molt dura, un remei per eliminar la calç dels teus petits electrodomèstics (planxa, cafetera, etc) és afegir al dipòsit una part de vinagre i dos d'aigua. Deixa-ho actuar durant unes hores i esbandeix-ho bé amb aigua.


Telèfon desinfectat

És important desinfectar el telèfon sovint quan són diverses les persones que l'utilitzen a la mateixa casa, ja que l'auricular és un focus de bactèries. Netejar-lo és molt senzill: només has de passar-hi suaument un cotó impregnat amb una mica d'alcohol.


Netejar el mòbil

Per netejar el teu mòbil, tant la pantalla com el teclat, el millor i més ràpid és fregar-lo amb una tovalloleta de les que s'utilitzen per netejar els vidres de les ulleres. El que no has de fer servir mai són líquids que puguin penetrar i fer malbé l'aparell.


Taques a la pantalla del televisor

Si vols deixar la pantalla del teu televisor ben lluent i sense restes de borrissol o de pèls que molestin a l'hora de veure la imatge, passa-li un drap xopat amb suc de llimona i així esborraràs qualsevol resta de pols. A més, aquest cítric retardarà l'aparició de brutícia i eliminarà l'electricitat estàtica.


Aspiradora sempre a punt


No esperis que la bossa de l'aspiradora estigui plena del tot per buidar-la. Neteja-la amb certa freqüència i el motor funcionarà millor perquè li costarà menys feina aspirar.


Aspiradora aromàtica

Si vols que l'aspiradora vagi deixant un rastre aromàtic, impregna un cotó de perfum i introdueix-lo en el filtre.


Taques a la planxa

Si se t'ha enganxat un tros de roba a la planxa, desendolla-la i planxa un paper amb sal gruixuda; aconseguiràs arrossegar la taca.

Si les taques són marronoses a la base de la planxa, humiteja un paper de cuina amb aigua oxigenada i frega-la lleument.


Electrodomèstics ben blancs

Per recuperar la blancor i la brillantor d'acabats de comprar, barreja bicarbonat i aigua i fes-los una bona passada. Després, eixuga'ls bé amb una baieta neta que no deixi rastre de pèls i tornaran a lluir.


Vitroceràmica impecable

Neteja-la cada vegada que la utilitzis, en fred, amb una rasqueta i així evitaràs les incrustacions que després són més difícils d'eliminar, com la llet o el sucre.


Netejar la campana extractora


Per eliminar el greix de la campana de la teva cuina el millor és posar-hi al davall una olla amb aigua i suc de llimona i deixar el contingut bullint durant 15 minuts. El vapor la desengreixarà. Després, neteja la part exterior de la campana amb un drap de cotó humitejat amb aigua.

Una altra opció seria treure els filtres, posar-los amb aigua calenta i líquid desengreixant a l'aigüera durant uns 10 minuts, mentre neteges la campana amb una baieta humida amb aigua i desengreixant, i després, acabar de netejar amb un fregall tou els filtres que s'han estovat. Tornar-la a muntar i acabar de repassar-la amb un drap humit i net.


Repassa la teva rentadora

Neteja sempre la part exterior amb un drap humit i, si la superfície es posa groguenca, utilitza aigua tèbia i bicarbonat. Eixuga la goma del tambor amb un drap o deixa la porta oberta fins que s'eixugui. Esbandeix els calaixons, com a mínim, una vegada a la setmana i elimina les restes de detergent i suavitzant. Revisa els filtres tots els mesos.


Massa sabó a la rentadora

Si t'has excedit amb el sabó de la rentadora i comença a formar-se molta escuma al tambor, una solució per rebaixar-la és afegir a la cubeta del detergent un raig de vinagre o suavitzant amb aigua. Comprovaràs com l'escuma desapareix.


Rentaplats ben net

Per foragitar les males olors i conservar-lo sempre net, introdueix mitja llimona i absorbirà la pudor.

dijous, 24 de maig del 2012

Eines, cargols i tirafons



Tisores esmolades    

Per esmolar unes tisores, frega-les enèrgicament contra la boca d'una ampolla, el peu d'una copa o el cul d'una tassa de porcellana. El resultat et sorprendrà.


Alicates a punt

Si no vols tenir problemes amb les alicates, les tenalles o les claus a l'hora d'obrir-les o tancar-les, introdueix-les en un got de vinagre durant tota la nit.


Pinces de fusta eternes

Arruixa-les amb aigua bullint abans d'estrenar-les. Notaràs com, per efecte de la calor, la fusta es contrau i s'endureix.


Cargols rebels

Per treure cargols que porten molt de temps incrustats, passa el soldador pel cap del cargol uns segons i al dilatar-se per l'escalfor, aconseguiràs extreure'ls sense dificultats.


Els cargols es podran treure més fàcilment si humiteges el seu cap amb aiguarràs i ho deixes actuar entre 5 i 10 minuts.


Cargolar un tirafons

Si has de cargolar un tirafons, fes que entri amb més facilitat amb l'ajuda d'una pastilla de sabó.

La neteja i el manteniment d'aixetes, aigüeres, desguassos, canonades i tubs



Aixetes amb taques d'òxid

Si les teves aixetes tenen taques d'òxid, podràs eliminar-les amb un drap i unes gotes d'amoníac. Frega-les bé i deixa-les eixugar. Després, enllustra-les amb un altre drap.

Agafa un raspall de dents vell i, amb una mica de lleixiu rebaixada amb aigua, frega les juntes i els racons difícils.

També pots netejar-les amb aigua calenta i detergent. Per evitar l'aparició de la calç, passa-hi un drap lleugerament impregnat amb glicerina.

Perquè les aixetes no gotegin

Primer, tanca la clau general de l'aigua. Després, treu la rosca interior amb una clau anglesa. Treu el disc de cautxú malmès, canvia'l per un altre d'igual i torna a col·locar les peces desmuntades.

Aigüera sense mala olor

Un cop per setmana aboca-hi el marro del cafè; és excel·lent per mantenir les canonades ben netes.

També pots utilitzar l'aigua de cocció de fer bullir patates per abocar-la per l'aigüera, el forat de la dutxa o l'inodor. Aconseguiràs evitar petits embussos i els mantindràs en perfecte estat.

Desguassos sense males olors

Evita que els desguassos facin mala olor tirant-hi sal amb aigua calenta.

Desguassos sense embussos

Barreja en un bol dues cullerades de sosa i dues de sal, afegeix aigua i amb una cullera fes que es dissolguin bé. Aboca la barreja en el desguàs i deixa que actuï durant mitja hora. A continuació, tira-hi aigua ben calenta i l'embús haurà desaparegut.

Canonades en perfecte estat

Estaran netes i evitaràs embussos i males olors si un cop per setmana hi tires una cullerada de sal o marro de cafè, ho deixes tota la nit i hi aboques aigua calenta.

Pintura per als tubs de metall

Si has de pintar tubs de metall al bany o a la cuina, primer poleix-los amb paper d'esmeril perquè absorbeixi la pintura. Després, suca'ls amb vinagre. D'aquesta manera evitaràs futurs esvorancs.

Netejar escombres, baietes, esponges, raspalls i pintes



Escombres ben netes    

Posa-les en un recipient ple d'aigua amb una cullerada sopera d'amoníac, durant una estona. Esbandeix-les bé amb aigua neta i espera que s'eixuguin completament abans de tornar-les a utilitzar.


Baietes i esponges com a noves

De vegades, les baietes i les esponges agafen males olors encara que siguin noves. Per evitar-ho, prova a posar-les en un bol amb aigua, vinagre blanc i unes gotetes de llimona. Després, posa el bol al microones a màxima potència durant un minut i hauràs resolt el problema.


Recupera l'esponja

Si tens una esponja que fas servir per netejar peces delicades i ha perdut la seva textura original, prova a rentar-la molt bé i a deixar-la en remull durant tota la nit en un recipient amb aigua i bicarbonat. Pel matí, escorre-la i esbandeix-la a consciència; la teva esponja s'haurà recuperat.


Els raspalls també es netegen


Per netejar els raspalls de les sabates, submergeix-los en un cubell amb aigua tèbia i un bon raig de lleixiu. Deixa'ls reposar, esbandeix-los i per acabar, eixuga'ls amb les cerres cap avall.


Raspalls i pintes com nous


Omple un recipient amb aigua i afegeix-l'hi tres cullerades de bicarbonat sòdic i tres cullerades de lleixiu. Posa'ls en remull durant una hora aproximadament. Després, esbandeix-los i deixa'ls eixugar a l'aire. També és efectiu introduir-los en un recipient amb aigua i amoníac. En uns minuts estaran com nous.


Pintes perfectes

Deixa-les durant tota la nit submergides en dos litres d'aigua tèbia amb dues cullerades soperes de bicarbonat. Duraran més.

Netejar objectes de diferents materials



De vidre  

Si tens algun objecte de vidre que tingui ratllades, pots dissimular-les empastifant un drap blanc amb pasta de dents i fregant-les. Veuràs com se suavitzen i, si són petites, desapareixeran.


Per netejar una taula de vidre transparent, elimina les taques i les marques amb un drap mullat amb aigua calenta i unes gotes d'amoníac. Si el vidre és a l'àcid, barreja pols de tosca amb aigua i escampa-la amb un drap de cotó. Després, repassa la zona amb un drap net.


De porcellana

Per conservar els objectes de porcellana només has de rentar-los amb aigua freda i suc de llimona. La proporció és d'una llimona per litre d'aigua.


De nacre

Els objectes de nacre o les incrustacions d'aquest material es netegen fàcilment amb aigua i sabó, i s'esbandeixen amb aigua i sal. Però per mantenir-los com nous, és millor fregar-los, després de la neteja, amb oli d'oliva.


Treure un adhesiu


Per evitar que quedin restes de goma al treure l'etiqueta adhesiva d'un pot o d'una caixa, passa-hi a prop la flama d'un encenedor diverses vegades abans de treure-la. Si l'objecte és de vidre o de porcellana, és millor treure-la amb un drap i una mica de netejamobles.

Com netejar diferents tipus de metalls




El bronze

El bronze no s'oxida, ja que és un aliatge de coure i estany, així que pots recuperar el seu aspecte. Si la peça forma part d'un moble o d'un altre objecte, s'ha de desmuntar o protegir el que hi ha al voltant. Si es veu molt bruta, passa-hi un raspall suau impregant amb petroli i renta-la després amb aigua i sabó (no detergent); eixuga-la una mica amb un drap i posa-la a l'aire lliure i a l'ombra per eixugar-la del tot. Aplica-hi cera protectora. Si no es veu gaire bruta, renta-la amb aigua, sabó i alcohol de cremar, enllustra-la amb una baieta i dóna-li cera. 

Barreja vinagre, aigua i amoníac a parts iguals i frega-ho molt bé.

Si l'objecte es veu brut, neteja'l primer amb benzina. Després, fes una barreja de pebre roig i vinagre, i aplica-la a l'objecte uns minuts. Frega'l amb un drap que no deixi anar borrissol fins que recuperi la seva lluentor natural. Quan el bronze no és daurat, no és necessari seguir tots aquests passos, n'hi ha prou amb netejar-lo amb vi negre calent.


Objectes daurats

Frega'ls amb un raspall humitejat amb aigua i trenta gotes d'amoníac, i deixa'ls eixugar.

També queden bé amb un drap mullat amb vinagre.

Les peces antigues o delicades es poden repassar amb un raspall petit mullat amb clara d'ou a punt de neu.


Objectes cromats


Frega'ls amb una barreja de cendra i oli d'oliva i eixuga'ls amb una baieta de llana.


El coure

Alguns calders antics de coure continuen presents a la cuina. Per netejar-los, frega'ls amb mitja llimona sucada amb bicarbonat. Esbandeix-los amb aigua i eixuga'ls de seguida amb una tovallola per tal que no es tornin a tacar.

També pots netejar els objectes de coure amb una pasta a base de vinagre, sal fina i farina de blat de moro. Esbandeix-los amb aigua freda i eixuga'ls.


L'acer inoxidable

Renta la peça amb aigua i sabó. Frega-la amb una pasta composta per oli vegetal i cendra, i poleix la superfície amb un drap.

També pots netejar la peça amb aigua i sabó natural, fregar-la amb mitja llimona i esbandir-la amb aigua.

Una altra opció seria netejar amb unes gotes de ginebra. Per eliminar el greix, passa-hi un cotó amb una mica d'aquest licor.

Després de netejar els objectes d'acer inoxidable amb un fregall poden quedar-hi ratllades. Per solucionar-ho, passa-hi un drap de cotó amb vaselina.

Per enllustrar un moble d'acer, frega'l amb un drap humitejat amb vinagre blanc.


El ferro forjat

Només l'has de fregar amb un drap o un raspall xopat amb petroli. Si no té cap tractament contra la corrosió, preserva'ls aplicant-hi cera en pasta o algun producte protector que sigui també antioxidant.


El llautó

Fes una barreja d'aigua, sabó i vinagre. Si vols que el llautó brilli, has de barrejar una clara d'ou i 3 cullerades de lleixiu.


Netejar metalls vells

Si vols netejar objectes de metalls vells, barreja blanco de España amb alcohol de cremar. Deixa eixugar la mescla sobre l'objecte i després passa-hi un drap eixut. Eliminarà les taques i quedarà lluent.

dimecres, 23 de maig del 2012

Manteniment dels llibres i les fotografies



Conservar els llibres

L'aiguarràs, escampada amb molta cura per les tapes d'un llibre, el protegeix dels insectes i de les seves larves.


Llibre amb humitat

Per treure la humitat d'un llibre, escampa pòlvores de talc per les seves pàgines i espera que s'absorbeixi.


Llibres amb floridura

Per evitar que els llibres s'omplin de floridura amb la humitat i el pas del temps, col·loca claus d'espècia estratègicament als prestatges. D'aquesta manera els llibres es conservaran en perfecte estat.

També pots eliminar-la cobrint-los amb farina de blat de moro durant tres dies i després, raspallar-los bé.


Fotos ben netes

Per netejar les fotografies que s'han tacat, només has de fregar-les amb un cotó humitejat amb alcohol i deixar-les eixugar.


Neteja el marc daurat d'una fotografia

Frega'l amb el suc d'una ceba liquada.


Foto especial

Sempre hi ha alguna foto especial que t'agradaria tenir a la vista. Pots personificar-la ampliant-la a tamany DIN-A3, enganxa-la amb cola sobre una làmina fina de suro i plastifica-la per donar-li una major resistència.

El passadís, el rebedor i les escales



Passadís massa estret

Hi ha tres trucs per aconseguir que el passadís sembli més ample: pinta les parets de color blanc, beix o groc clar, decora amb un mirall un dels laterals o col·loca focus de llum a ambdòs costats del passadís.

També pots instal·lar un sòcol. A més, les ratlles horitzontals estilitzen: prova a empaperar-lo o a pintar les parets amb elles.


Aprofita el rebedor
  • Les parets: si té poca llum, decora les parets amb colors clars i neutres. Si, a més, pintes el sostre d'un to més clar, semblarà que té més alçada i amplada.
  • Els mobles: el més important és no omplir l'espai de mobles; tria les peces justes i amb acabats clars i de materials lleugers. El millor és que no facin més de 20-30 cm d'ample i que s'adossin a les parets per no entorpir el pas. Una consola, un petit moble sabater o un llibreter poden ser una bona elecció. També t'anirà bé un penjador de peu o de paret. Si hi ha un entrant o alguna irregularitat a la paret, aprofita-la amb prestatges o, si s'escau, amb un armari per als abrics.
  • La il·luminació: evita les làmpades de peu perquè poden dificultar el pas. Posa-hi halògens al sostre o aplics amb el feix de llum cap amunt per no enlluernar ni provocar ombres.
  • Complements: amb un mirall duplicaràs l'espai i la llum.

Netejar l'escala

Aspira-la de baix cap dalt i frega-la al contrari. Si és de fusta, utilitza un producte amb sabó i aplica-hi un líquid especial per retardar l'aparició de la pols. Neteja els laterals, acumulen molta brutícia.


Escales de mà segures

Per evitar haver de dependre d'algú que t'aguanti l'escala mentre hi puges, enganxa a la part inferior de les potes un tros de pneumàtic vell o de cautxú. Així evitaràs que l'escala rellisqui. En canvi, si ets tu la que pot relliscar, pinta els esglaons i, abans que la pintura s'eixugui, escampa-hi una mica de sorra. D'aquesta manera quedaran més rugoses i impediran que rellisquis quan la facis servir.

Les xemeneies i les barbacoes



Xemeneia de maons   

Un cop hagis tret tota la cendra, elimina el sutge que s'enganxa a les parets fregant amb un raspall de mà de cerres dures i mullat amb aigua calenta, detergent i amoníac. 


Cuidar la barbacoa


Si després d'utilitzar la barbacoa a la planxa hi ha quedat alguna olor desagradable, col·loca la graella al foc fins que els residus s'hagin cremat. Després, frega-la amb paper de diari per eliminar-los, renta-la con sempre i aplica-hi una capa d'oli. Fes servir carbó vegetal especial i procura evitar l'ús de fustes resinoses, ja que farien malbé la barbacoa. Un cop posada la llenya, no utilitzis alcohol ni petroli per encendre el foc, sinó només paper i llumins.

Els radiadors i l'aire condicionat



Netejar els radiadors

És important netejar a fons els radiadors abans d'encendre'ls o, del contrari, poden deixar anar mala olor. El primer que has de fer és protegir molt bé la paret, amb paper d'alumini o amb un plàstic, i el terra amb paper de diari. Després, elimina a fons la pols amb l'ajuda d'una aspiradora. Pels racons més difícils, utilitza la boqueta més estreta de manera que puguis accedir a tot arreu. Per a les taques, prepara una solució d'aigua, detergent i amoníac, i pulveritza tota la superfície. A l'hora d'esbandir-ho utilitza també un pulveritzador amb aigua. Un cop acabada la neteja, passa-hi un drap sec de cotó i elimina la humitat de l'interior amb un assecador de cabell.

Per treure la pols del radiador, passa un assecador de cabell per la part de dalt, del darrera i entre les escletxes. Després només hauràs de passar una escombra o una aspiradora pel terra per recollir-la. És un truc ràpid i eficaç per arribar a les zones més inaccessibles.


Radiador amb òxid

Si tens un radiador amb taques d'òxid, podràs eliminar-les passant-hi una baieta humitejada amb aiguarràs. Però s'ha de fer amb els radiadors apagats. Després, passa-hi un drap sec i eixuga-ho amb precisió.


Pintar els radiadors

Primer, neteja bé els radiadors; un cop freds, pinta'ls amb esmalt acrílic perquè no es facin malbé amb la calor. Si els radiadors són d'alumini, dóna'ls-hi abans una capa de pintura especial per a superfícies de difícil adherència.


Netejar l'aire condicionat

Neteja un cop l'any les reixetes i els filtres. Primer desconnecta l'equip, extreu la reixeta i els filtres i renta'ls amb aigua i sabó. Repassa'ls amb un raspall i eixuga'ls bé. Si va per donductes, renta i eixuga només la reixeta.

dimarts, 22 de maig del 2012

Contra els insectes



Contra les formigues

Allunya les formigues escampant vinagre o sal per les zones on acostumen a transitar.

També pots impregnar portes i finestres amb oli de lavanda. 

Un altre remei que va bé són uns quants trossos de paper d'alumini amb rodanxes de llimona arrebossades amb farina pel damunt.

Agafa el pot de les pòlvores de talc i escampa'n per la part inferior de les portes i finestres. Notaràs com les manté a ratlla i no s'atreveixen a entrar.

Contra les mosques

Amb un ramet de flor de saüc prop de les finestres evitaràs les mosques.

Unes bosses transparents amb aigua són el millor remei per foragitar-les: penja-les i no permetran que en passi ni una cap a l'interior de casa teva.

Contra els mosquits

Amb recipients amb vinagre, essència de lavanda o llimona, els mosquits no gosaran entrar.

Hi ha plantes com l'alfàbrega o la caputxina que també foragiten els mosquits.

Contra els escarabats

Per fer fugir els escarabats, sucre amb bòrax o enciam amb llevat.

Perfumar o eliminar les males olors d'una habitació, d'un moble o d'un objecte



Perfumar el coixí, la millor olor per a la teva habitació

Fes una bosseta amb un tros de tela de cotó, cus les puntes i coloca-l'hi un cordó a l'extrem superior per poder tancar-la fent-li un nus. A dins, posa-hi romaní fresc o flors de lavanda. Tanca la bossa i col·loca-la entre el coixí i la funda, a la zona que toca amb el matalàs. Quan te'n vagis a dormir, notaràs un perfum molt agradable. Pots utilitzar aquest truc per posar-hi a dins alguna herba relaxant, per calmar els nervis o el mal de cap.

Aroma natural a casa

Fes bullir una mica de sidra en un cassó; el perfum natural que deixa anar, col·locat encara calent en alguns recipients distribuïts pels racons de casa, faran que es perfumi tot amb una olor agradable.

També pots posar unes quantes branquetes de llorer, de menta o tronquets de canyella, ben dissimulats, a les entrades de casa teva i de la cuina.

Una altra opció seria agafar unes peles de pomes, deixar-les assecar al sol uns dies i posar-les en unes bossetes de tela fina penjades de l'armari. L'aroma serà agradable i durador.

També pots repartir per casa (en llocs assolellats) petits testos amb plantes aromàtiques com menta, alfàbrega, espígol, romaní o farigola, entre d'altres.

Males olors després de fer el menjar

De vegades, se'ns omple la casa d'una olor desagradable per haver fregit peix o per haver bullit col o coses semblants. Perquè desaparegui aquesta mala olor, posa a bullir durant uns minuts un cassó amb aigua i suavitzant per a la roba. Quan apaguis el foc, només has de deixar que l'aroma s'escampi per tota la casa.

Ambientadors fets a casa

Per perfumar una estança, una idea original i efectiva consisteix en treure les bombetes de la làmpada i netejar-les amb un drap impregnat amb olis essencials (lavanda, tarongina, gerani...) o amb unes gotes del teu perfum preferit. Torna-les a posar i quan les encenguis, notaràs com l'habitació s'omple d'una agradable i suau fragància.

També pots tirar unes gotetes del teu perfum per alguns racons de casa, sense que es puguin veure.

Elimina l'olor de tabac

Col·loca espelmes antitabac o algun bol amb vinagre. També pots omplir els cendrers amb llevat o amb romaní. A l'hora de netejar, ventila l'habitació durant 20 minuts i passa l'aspiradora. Si n'utilitzes una amb dipòsit d'aigua, afegeix unes gotes d'oli essencial. I neteja les tapisseries passant-hi un drap humitejat amb aigua i bicarbonat.

Mobles sabaters sense males olors

Col·loca a l'interior un recipient amb uns granets de cafè i d'anís; la seva unió neutralitzarà qualsevol possible mala olor. Un altre truc és introduir un tros de carbó vegetal a l'interior del moble. El carbó vegetal absorbeix la humitat que tenen les sabates i allarguen la seva vida. Es recomana no guardar el calçat prop de la roba, així les teves peces no agafaran altres olors.

Elimina l'olor de vernís

Col·loca una tassa plena de sal fina prop del moble acabat de vernissar.

Cubell de la brossa sense males olors

Si hi poses unes peles de llimona al fons, evitaràs que hi hagi males olors. Recorda que també pots posar-hi unes gotes d'amoníac.

Elimina l'olor d'un pot de vidre

Renta'l amb aigua i vinagre, esbandeix-lo i posa-hi un tros de paper de cuina a dins abans de tancar-lo.

Espelmes, canelobres i cendrers



La durada d'una espelma

Les espelmes gotegen menys cera i cremen durant més temps si les poses durant un parell d'hores a la nevera abans d'utilitzar-les.

Netejar canelobres

El millor sistema és embolicar els canelobres amb una capa suficientment gruixuda de paper de diari i posar-los al forn tebi. La cera es fondrà i impregnarà els diaris; després, els podràs netejar sense problemes. Vigila amb la temperatura del forn, que no se't cremin els papers.

Cendrers decoratius

Agafa diversos cendrers de colors vius i omple'ls amb objectes divertits com bales de colors, flors seques, caramels, etc. Donaran un toc de color i animació a l'habitació.

Llums, làmpades, cables i interruptors



Canviar una bombeta

Pren precaucions abans de canviar les bombetes de casa teva embolicant-les amb un drap gruixut abans de manipular-les. També pots agafar-les amb un guant de forn. Evitaràs que es trenquin a bocins.

Desenroscar una bombeta

Després de tallar la corrent, protegeix les teves mans amb un guant gruixut, ja que et podries tallar a l'intentar treure la bombeta trencada. Amb l'ajuda d'unes tenalles trenca les restes de vidre que hi han quedat.

Bombetes lluents

Un cop fredes i lliures de pols, passa-hi un cotó impregnat amb alcohol de cremar.

Pantalles de tela

Si el teixit no es pot rentar, aspira-les amb la boqueta petita per treure'ls-hi la pols. Si estan molt brutes, repassa-les amb escuma seca per a tapisseries. Raspalla-les primer a contrapèl i després en sentit contrari. Si es poden rentar, frega-les amb un raspall humitejat amb aigua, sabó i amoníac suaument. Esbandeix i eixuga amb assecador.

Per no enlluernar als comensals

La làmpada del sostre que tens sobre la taula del menjador ha de quedar a 60-70 cm de distància.

Solucions per recollir els cables

Per al moble o la taula del televisor tens pinces que permeten unir fins a deu cables; utilitza regletes i recollidors de cables. Per l'ordinador són molt útils els organitzadors amb diversos ports: per a USB, carregadors de mòbil, de càmeres, etc. Si vols fixar-los a la paret, pots fer-ho introduint-los prèviament en canaletes o tubs flexibles o, sinó, directament a la paret amb brides o abraçadores.

Cables elèctrics en condicions

Per evitar que els cables s'emboliquin, quan els recullis al voltant de l'aparell, fes-ho un cop en un sentit i el següent en el sentit contrari.

Netejar interruptors

Per netejar els marcs dels interruptors, utilitza un pinzell fi que et permeti treure la pols de tots els raconets. Les taques les podràs treure amb una barreja d'aigua i rentavaixelles aplicada amb un bastonet de cotó.

Els miralls i els quadres



Miralls sense baf

Normalment, quan sortim de la dutxa és impossible mirar-nos al mirall perquè, a causa del vapor, s'ha embafat. Per evitar que això passi, passa-hi un drap que no deixi pèl amb una mica de xampú o sabó líquid, escampa'l bé deixant-hi una fina capa i, a continuació, espera que el mirall s'assequi sol.

També pots provar-ho amb un drap amb escuma o gel d'afaitar; frega'l i després retira-ho amb un drap sec. El mirall no es tornarà a embafar.

Mirall del bany ben lluent

Perquè quedi més brillant i, a la vegada, preservat de la humitat, neteja'l un cop a la setmana amb crema d'afaitar en lloc de netejavidres.

Laca de cabell al mirall

Si ets de les que fan servir laca pel cabell, segur que alguna vegada, al posar-te'n, n'has vaporitzat una mica al mirall del bany. Per eliminar aquestes restes, convé que hi passis pel damunt un cotó xopat amb alcohol i que netegis el mirall com de costum. No en quedarà cap rastre.

Quadres sense pols

La pols es posa a la part superior dels quadres i, a més, la llum que hi passa a través, acaba fent malbé la làmina si no està protegida amb vidre. No deixis que s'hi acumuli i elimina-la diàriament. Utilitza productes que repel·leixen les partícules de pols, els quals no permeten que la pols s'enganxi a la fusta; utilitza un plomall estàtic o passa el raspall petit de l'aspiradora, però intenta no fregar-ho amb un drap.

Netejar quadres pintats a l'oli

La precaució a l'hora de netejar aquest tipus de quadres ens porta a treure la pols pel damunt i prou. Pots realitzar una neteja més profunda i mantenir els quadres nets escampant mitja patata crua per la tela. Tan aviat com es vagi embrutant, canvia-la per una altra.

Penjar quadres sense claus

Una barra de metall o de fusta pot anar bé per penjar diversos quadres al damunt del sofà o de la taula del menjador. Fixa la barra a la paret amb els reblons, cargola dues armelles a la part superior de cada quadre i passa-hi a través un cordill gruixut. Després, només hauràs de penjar el cordill de cada rebló. La mateixa barra et pot ser útil per decorar la paret amb altres objectes decoratius.

Les portes, els poms i les manetes



Portes blanques lluents

El millor és netejar-les amb una mica d'amoníac rebaixat amb aigua. Brillaran com mai i durant més temps.

Portes corredores

Si vols netejar-les a fons, és millor desmuntar-les. Per a lubricar els carrils, frega'ls amb una mica d'oli mineral o petroli.

Idees senzilles per renovar les portes

Per les de vidre, a més de cortinetes, hi ha làmines plàstiques decorades que s'enganxen amb electricitat estàtica. A les portes llises, posa-hi motllures. També hi ha panells adhesius amb molts acabats. Una altra opció fàcil és canviar les manetes o els tiradors.

Poms i manetes perfectes

Si són cromats, neteja'ls amb vinagre blanc i, si són d'acer inoxidable, repassa'ls amb aigua i rentavaixelles.
Els daurats es netegen bé amb una solució de 10 ml d'amoníac barrejat amb aigua tèbia. Aplica-ho amb un cotó, esbandeix-ho amb aigua i eixuga-ho amb un drap.
Per a les manetes o els poms de ferro antic, el millor és fregar-los amb oli vegetal i eixugar-los amb un drap.
Els de bronze es poden netejar amb una barreja de vinagre, aigua i amoníac a parts iguals, i frega'ls bé.

dilluns, 21 de maig del 2012

Les cortines i les cortinetes



Recupera la blancor de les cortines

Posa-les en remull durant dues o tres hores amb aigua tèbia i molta sal. Després, renta-les com sempre, però afegint un rajolí d'amoníac a l'aigua de la rentadora. Quedaran com si fossin noves.

Cortines planxades

Quan les treguis de la rentadora, penja-les al seu lloc encara humides. Es planxaran soles.

Barres de les cortines

Si fregues amb cera per a mobles les barres metàl·liques de les cortines, aconseguiràs que no s'oxidin i que les cortines corrin millor.

Suports per a les cortines

Unes esquadres decoratives per estanteries també queden bé com a suport d'una barra de cortina.

Perquè les cortinetes recuperin l'aprest

Afegeix una mica de sucre a l'aigua de la darrera esbandida i penja-les encara humides.

Cortinetes més blanques

Si després de rentar-les queden molt netes però van perdent la blancor, posa-les en remull durant 3 hores amb aigua i bastanta sal. Després, renta-les com sempre.

Les finestres, els vidres i les persianes





Finestres molt assolellades

Si tens alguna finestra molt assolellada però excessivament calorosa, filtra la llum del sol amb uns estors de ràfia o de jute; li proporcionarà una bonica llum i li donarà un aire fresc i natural a l'ambient.

Netejar els marcs de les finestres

Els marcs d'alumini o de ferro de portes i finestres del balcó o de la terrassa queden impecables i molt lluents si utilitzes suavitzant per a la roba.

Netejavidres casolà

Si vols un bon netejavidres, posa en una galleda amb aigua tèbia mitja tassa d'amoníac, mitja de vinagre blanc i dues cullerades de farina de blat.
Una altra opció seria afegir a un litre d'aigua una desena part d'amoníac i una altra d'alcohol i, amb un drap que no deixi anar borrissol, quedaran ben lluents.

Eliminar les ratllades dels vidres

Frega-les amb un drap blanc i pasta de dents blanca.

Eliminar el baf dels vidres

La millor solució per treure el baf dels vidres és fregar-los immediatament amb mitja patata crua.

Vidres de les finestres amb greix

Dissol una cullerada de salfumant en una galleda d'aigua, renta els vidres amb una esponja xopada amb aquesta mescla, esbandeix i eixuga.

També pots afegir una culleradeta de midó en mig litre d'aigua calenta i, amb una esponja, netejar els vidres. Deixa-ho eixugar i, per acabar, frega tota la superfície amb un paper de diari impregnat amb vinagre de poma.

Una altra opció és fregar-los amb paper de diari humitejat amb una solució d'amoníac i alcohol a parts iguals més una culleradeta de glicerina. Si, tot i així, hi queden marques, elimina-les passant per la superfície una mitja fina.

Netejar les persianes

Perquè les persianes d'alumini o de PVC quedin perfectes, treu la pols amb l'aspiradora, neteja-les amb aigua i rentavaixelles, i esbandeix-les amb un drap humit. Si estan molt brutes, pots rentar-les amb aigua calenta, detergent i amoníac.

Persianes de lamel·les

Si són de fusta, passa-hi el plomall amb freqüència o l'aspiradora un cop al mes. A més, tindran més bon aspecte si mensualment hi passes un drap impregnat amb oli de llinosa. Si són de PVC o d'alumini, a més d'eliminar la pols, pots rentar-les de tant en tant amb aigua, detergent i amoníac.

Solucions per a les parets, els sostres i les motllures



Taques a les parets

Les parets de les habitacions infantils s'embruten amb facilitat. Les taques de llapis o bolígraf sobre paper pintat es treuen amb goma d'esborrar i, les de greix, cobreix-les amb paper assecant i passa-hi la planxa calenta. Si la paret està decorada amb pintura que es pot rentar, elimina-les fregant amb sabó i aiguarràs.

Prevenir l'humitat a casa

Mantingues les portes tancades i les finestres obertes en els ambients més humits. Procura no col·locar armaris o llibreries enganxats a les parets més fredes. A la cuina, utilitza extractors potents i intenta cuinar amb les cassoles tapades. Si tens escalfador d'aigua, abaixa la temperatura a 50º i dutxa't en lloc de banyar-te, ja que produiràs menys vapor. Una causa de la humitat és la roba humida; evita eixugar-la dins de casa, millor fes servir una assecadora amb sortida a l'exterior. I per acabar, utilitza sistemes elèctrics de calor; les estufes catalítiques produeixen molt vapor d'aigua.

Elimina l'olor d'humitat

Si casa teva té humitat, reparteix per les habitacions diversos platets amb farina de mostassa. L'absorbirà immediatament.

Fes bullir te i afegeix-l'hi unes rodanxes d'una llimona. Fica la barreja en un bol i posa'l a l'habitació afectada durant 24 hores.

Elimina la taca d'una gotera

Per fer desaparèixer d'una paret una taca d'una gotera, barreja, a parts iguals, lleixiu i aigua. Pulveritza la zona i deixa que s'eixugui. 

També pots fregar-la amb aigua oxigenada de trenta volums (consulta-ho en botigues de bricolatge o drogueries especialitzades).

Parets de suro

Posar panells d'aquest material en una paret és molt pràctic per penjar-hi fotografies, accessoris, etc. Per netejar-lo, frega'l amb un raspall amb aigua i sabó, esbandeix-lo i eixuga'l. Per protegir-lo, passa-hi oli de vaselina amb un drap.

Entelar una paret

No tots els teixits són aconsellables a l'hora d'entelar una paret. Has de tenir en compte si estaran en una zona on hi hagi un contacte diari i procura triar-ne un que puguis netejar fàcilment. Els més adequats són el lli, el cotó i els teixits gruixits. Perquè quedi perfecte, s'ha de realitzar sobre llistons (si la tela s'encola i s'enganxa directament, no sempre queda bé). El millor és encarregar-ho a un professional. Per treure la pols, passa l'aspiradora o frega-ho amb un raspall. Si hi ha alguna taca o rascada, utilitza un drap humitejat amb sabó neutre, esbandeix i eixuga.

Tacs incrustats a la paret

Quan estiguin tan incrustats a les parets que no surten amb cap eina, prova a fer-ho amb un llevataps, com ho faries amb el tap d'una ampolla.

Netejar parets de pedra

Primer treu la pols i passa-hi un raspall humitejat amb aigua calenta, detergent i unes gotes d'amoníac. Si les juntes estan brutes, frega-les amb un raspall humitejat amb lleixiu diluïda amb aigua.

Ressalta el to rogenc del totxo de la façana

Dóna-li una pinzellada d'oli d'oliva de tant en tant.

Netejar les motllures del sostre

Per a mantenir-les netes, passa-hi l'aspiradora sovint per eliminar la pols. Utilitza un plomall per arribar als racons difícils. Si són d'escaiola, no les rentis perquè es notarien més les taques, pinta-les al mateix temps que les parets i el sostre.

Preparar escaiola

Si has de preparar escaiola i vols evitar que quedi amb grumolls, recorda que primer has de tirar-hi l'aigua i després has d'anar-hi afegint l'escaiola a poc a poc, i no a l'inrevés.

Pintar les parets: tècniques i consells



Eliminar l'olor de pintura

Ventila l'habitació o la casa la major part del dia. Col·loca als racons de l'habitació que hagis pintat un plat amb unes quantes rodanxes de ceba submergides en una mica d'aigua.

També pots posar uns quants plats amb una mica de molla de pa, deixa'ls tota la nit i al dia següent comprovaràs com ha desaparegut l'olor de pintura i ha estat absorbida per la molla de pa.

Fer més gran una habitació

Si vols guanyar espai en una habitació, pinta-la en tons clars. A més, dins d'una mateixa gamma, tria per la paret més ampla un to lleugerament més fosc i opta pel més clar de tots per les parets estretes. Aquest joc de colors farà que l'habitació sembli més gran.

Aprofita la pintura que sobra

Si tens a mitges diversos pots de pintura del mateix color i vols barrejar-los, has de vigilar que no es formin grumolls. Per fer-bo bé, aboca tota la pintura en un recipient, posa-hi unes bales (canicas en castellà), tanca'l i sacseja'l.

Tonalitats de blanc

Per aconseguir un to blanc fred, afegeix-l'hi unes gotes de rosa, blau o gris. Per tenir un blanc càlid, barreja'l amb groc o verd.

Blanc lluminós

El blanc a les parets és el color que s'associa més amb la llum perquè és capaç de multiplicar-la i reflectir-la de manera neta. En habitacions molt assolellades pots elegir un blanc pur, però no en ambients amb llum indirecta, ja que pot resultar fred i sense personalitat. Per aquest motiu, fes proves amb diferents tipus de llum i, si no ho veus clar, opta per altres tonalitats de blanc, com els crus, marfils i porcellanes.

Pots sense restes de pintura

Si a l'acabar de pintar no vols que quedin restes de pintura per les vores dels pots, tingues la precaució d'enganxar-hi una mica de cinta de pintor. Després, només l'hauràs de desenganxar i les vores estaran netes.

Pinta la casa d'una manera ecològica

Les pintures i la neteja dels pinzells afecten a l'entorn. Intenta utilitzar pintura a base de làtex i no la derivada del petroli; tira la pintura sobrant, si és de làtex, deixant que s'evapori a l'aire lliure i llença les restes sòlides a les escombreries; neteja els pinzells a la pica, si tens un sistema d'aigües residuals, i així els residus aniran a la depuradora; guarda la pintura que sobra, no la tiris, potser la podràs reutilitzar més endavant.

diumenge, 20 de maig del 2012

El paper de les parets



Aprèn a empaperar

Abans de començar a empaperar una habitació, posa els rotlles de paper al congelador i d'aquesta manera evitaràs que el paper s'arrugui o s'encongeixi. Humiteja abans la paret si és de guix (amb aigua) i evitaràs que absorbeixi la cola.

Mantenir el paper en forma

Si vols empaperar una habitació, tria un model vinílic; sinó, procura que sigui, com a mínim, un paper d'alta qualitat, amb doble capa i bastant gramatge (160 g).
Vinílic: per netejar-lo n'hi ha prou amb una baieta amb aigua i detergent suau. Vigila amb el sabó agressiu, ja que treu la lluentor. Per evitar-ho, passa la baieta amb una mica d'oli i vinagre, el qual revifarà el color.

Fixar el paper a la paret

Si el paper es desenganxa, pinta les juntes amb vernís incolor.

Taques al paper pintat

Si fas una barreja de benzina i magnèsia i hi mulles un drap de cotó, tindràs la solució perfecta per treure les taques del paper pintat. N'hi ha prou amb fregar-ho i desapareixerà.

Restes de cinta adhesiva

Si un tros de cinta adhesiva ha deixat restes de cola en una paret empaperada, frega-la amb un drap humitejat amb acetona. Absorbeix-ne l'excés passant-hi una planxa calenta sobre unes fulles de paper de cuina col·locat entre la paret i la planxa.

Taques de cola després d'empaperar

El millor és netejar les taques de cola immediatament, però si ja és massa tard, prova a fregar la zona amb un raspall tou. Si no aconsegueixes bons resultats, intenta-ho una alta vegada amb una barreja d'una part de vinagre per quatre d'aigua i aplica-ho amb un drap.

El parquet



Les cures del parquet

Estarà sempre perfecte si utilitzes regularment una mopa per eliminar la pols. Si està molt brut, pots repassar-lo amb una baieta humitejada amb un netejador neutre. Procura no xopar-la, ja que l'aigua pot penetrar entre les juntes.
De vegades, va bé substituir el sabó per un raig de vinagre. Si té desperfectes, aplica-hi cera del color de la fusta i enllustra-ho.

Parquet lluent

Afegeix una infusió de te a l'aigua amb la qual el netegis i quedarà ben lluent.

Sense cruixir

Si quan camines pel parquet se senten cruixits i hi apareixen separacions entre les taules, posa-hi pólvores de talc entremig amb l'ajuda d'un raspall fins a omplir-les totalment. Després, trepitja fort o posa-hi un objecte pesat al damunt durant una bona estona perquè el talc hi penetri bé. 

El fet de cruixir és degut a la sequedat. També pots lubricar-lo omplint les obertures o les esquerdes amb parafina, esperar que es refredi i retirar el sobrant.

Una altra opció seria aplicar-hi una capa d'oli de llinosa, la qual nutrirà bé la fusta. Per recuperar un terra ratllat, frega'l amb detergent especial per a fusta. Pots utilitzar uns retoladors especials o aplicar una massilla reparadora.

Parquet amb acabat a l'oli

El parquet amb un acabat a l'oli és molt bonic i té un aspecte molt natural, però és delicat pel que fa al seu manteniment. Per aquest motiu, és necessari aspirar-lo a diari o passar-hi la mopa, i un cop per setmana, fregar-lo amb aigua i un sabó neutre a base d'olis (amb la baieta molt escorreguda); també és imprescindible que, un cop l'any, l'hi facis un tractament amb oli especial que et recomanaran els que et van instal·lar el parquet.

De fusta natural

Si el terra és de fusta natural i està impermeabilitzat, pots utilitzar una escombra tova i les taques les pots netejar amb un drap humitejat. Per treure la cera, frega-la amb un drap xopat amb alcohol.

Treure taques de cafè

Si s'ha vessat cafè a sobre del parquet, passa-hi un drap humitejat amb aigua calenta amb sabó. Ara bé, si el cafè ha penetrat a la fusta, frega la taca amb una monyeca amb aigua oxigenada de 20 volums pura i deixa que s'eixugui o utilitza paper de vidre suau. Després, encera-ho per tornar-lo a protegir.

Treure taques de cera d'espelma

Si s'ha vessat cera d'alguna espelma sobre la fusta encerada, rasca la cera amb suavitat amb la fulla d'un ganivet. Tot seguit, frega amb paper de vidre molt fi i torna'l a encerar.

Si el terra és de fusta envernissada, no es recomana rascar-lo perquè es podria ratllar el vernís. Intenta fondre la cera amb aigua molt calenta i, a continuació, poleix la fusta fregant amb un drap suau.

Taques de cervesa

Si s'ha vessat cervesa sobre la fusta encerada prèviament, neteja-la amb aiguarràs o lleixiu i després aplica-hi cera per tornar-li el color i la lluentor.

Taques de xocolata

Frega amb una monyeca amb lleixiu o amb aigua oxigenada la taca de xocolata sobre la fusta encerada per decolorar la taca i torna-la a encerar.

Si el terra és de fusta envernissada, suca una monyeca de cotó amb aigua sabonosa i frega-la.

Taca d'orina

Intenta eliminar tota la quantitat d'orina com sigui possible amb una esponja. Renta la taca amb aigua amb vinagre blanc. Tornar-hi a passar l'esponja i deixa que s'eixugui. Si la taca encara persisteix, passa-hi una baieta humitejada amb aigua i lleixiu. Torna a envernissar-lo.

Taca de cola

Si la cola s'ha eixugat sobre la fusta encerada, rasca-la i passa-hi acetona. No ho facis sobre la fusta pintada, podria perdre el color.

Taca de tinta

Per treure una taca de tinta, treu la cera amb aiguarràs del terra de fusta encerada. Tira-hi una mica de suc de llimona i sal. Deixa-ho decolorar i repeteix l'operació si fos necessari. Deixa que s'eixugui i encera'l de nou.

Una altra solució és l'alcohol de cremar.