Pàgines

divendres, 8 de juny del 2012

Regar les plantes

L'aigua més indicada per a les plantes d'interior

Les plantes d'interior es debiliten tant per manca com per excés d'aigua. El més adequat és que la superfície de la terra estigui seca i trobar la humitat a alguns centímetres de profunditat. A l'hivern s'ha de limitar el reg i durant els mesos de calor, augmentar-lo. Allunya les plantes de la calefacció i procura que sempre els hi toqui la llum del sol. Quan la planta hagi absorbit l'aigua que necessita, intenta que no n'hi quedi al plat de davall del test; buida-la, ja que es podrien podrir les arrels. Quan els hi posis adob, no ho facis mai sobre la terra seca, podria cremar les arrels i la planta ja no es recuperaria.

L'aigua per regar les plantes d'interior ha de ser neta i no molt dura, és a dir, ha de contenir poc òxid de calci. Per tant, l'hem de fer bullir prèviament. La temperatura de l'aigua ha de ser la de l'ambient.

Reg d'urgència

Si la terra dels testos està molt seca, remou-la amb una forquilla i submergeix el test en un cubell amb aigua fins que deixin de formar-se bombolles. Pulveritza la planta després de deixar escórrer l'aigua que sobra.

La millor hora del dia per regar les plantes

Hem de regar-les quan aprofitin millor l'aigua. Si fa calor, les plantes tenen la rosada del matí i agraeixen el reg al final del dia. Si fa fred, és millor regar de dia; evita que l'aigua es geli i les cremi.

Si regues al vespre o a la nit, l'aigua no s'evapora i, per tant, se'n necessita menys quantitat i la terra l'absorbeix millor. El reg per goteig permet estalviar un 30% d'aigua. Una altra opció és recollir en cubells o galledes l'aigua de pluja.

Compte al regar

Quan reguem les plantes hem de vigilar que les gotes d'aigua no esquitxin les flors o les fulles. Si estan exposades al sol, les gotes actuen com a lents i cremen la planta. A més, poden afavorir l'aparició de diversos fongs.

La humitat dels cactus

Malgrat que no suporten l'excés d'aigua, la terra no ha d'estar mai completament seca. Una bona mesura per comprovar el grau d'humitat de la terra és clavar-hi un bastonet de fusta i treure'l de tant en tant per comprovar si està sec. Si és així, necessita urgentment una mica d'aigua.

L'aigua més indicada pels cactus és la de pluja, però si això no és possible, rega'ls amb aigua bullida i amb poca quantitat.

Rega amb mesura

Hi ha la idea equivocada que com més reguem les plantes, més aliment tindran i que duraran més temps, quan l'excés d'aigua és la causa principal per la qual les plantes es fan malbé i es moren.
L'excés d'aigua provoca la caiguda de les fulles inferiors, podreix les arrels i causa pústules d'aigua a les fulles. Per tant, rega-les només quan hagis comprovat que la terra està totalment seca.

Regar a l'estiu

-Pots regar les plantes de l'exterior des del vespre fins a les 11 del matí.
-És més indicat regar en forma de pluja i 20 minuts cada dos dies, que 10 minuts cada dia.
-En el cas de les plantes cultivades en testos o en jardineres, rega-les amb moderació perquè l'aigua no es perdi per l'orifici de drenatge.
-Cada 3 o 4 dies has de remoure la terra, ja que l'aigua construeix ràpidament camins de sortida i això fa que bona part es malgasti, alhora que la planta no rep l'aigua suficient. Perquè l'aigua no es perdi, col·loca a sota un recipient que reculli la que sobra i així la planta l'absorbirà per capilaritat. També la pots utilitzar per la propera vegada que reguis. Recorda que aquesta aigua és millor que la que s'aporta directament de l'aixeta, ja que en el seu recorregut arrossega els aliments que conté la terra.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada