Pàgines

dimarts, 12 de juny del 2012

Les plantes enfiladisses


  • Una planta enfiladissa, plantada al peu d'una gelosia, necessita que se la guiï per mitjà d'aspres.
  • Les pèrgoles fan a l'estiu salons verds, frescos, florits i sovint perfumats. Si tens una pèrgola fixa que t'agradaria cobrir amb una planta, opta per les enfiladisses de fulla perenne, com l'heura, el lligabosc, la buganvi·lia i alguns tipus de gessamí. Només has de tenir en compte que, a l'hivern, impedeixen el pas del sol, per tant, és millor deixar oberts els laterals de la pèrgola perquè entri la llum.
  • Abans de la plantació, divideix en zones el mur amb una gelosia que s'hi afixi sòlidament. Posa la planta en una jardinera grossa i inclina-la cap al mur, afixant-la al suport.
  • S'ha de vigilar el vigor d'algunes plantes enfiladisses perquè poden provocar danys materials. Hem de mantenir, per exemple, una distància d'un metre entre la part superior de la planta i la vora de la teulada.

Tot seguit, veurem algunes de les plantes enfiladisses més conegudes i més utilitzades als nostres jardins i terrasses.



Buganvil·lia (Bouganvillea)


Planta enfiladissa de fulla caduca amb flors simple o dobles i de colors diferents que floreix d'abril a octubre. Vol sol directe i poc reg. Pot suportar temperatures mínimes de fins a -5ºC, tot i que és millor protegir-la del fred, i pot assolir una alçada de 4 m i una amplada de 3 m. Per aconseguir una major floració, espaia els regs.
El millor sistema de reproducció és a través d'un tros de branca (estaca). Has de tallar, al juny, un tros de 10 o 15 cm de l'any anterior amb un o més nusos. Suca la ferida amb hormones i enterra 2/3 parts en una barreja de turbes.



Bignonia (Bignonia Mme Gallen)


Enfiladissa de fulla caduca que floreix del juliol a l'octubre i pot suportar mínimes de -15ºC. Vol sol o semiombra i reg regular. Assoleix una alçada de 5 m i una amplada màxima de 3 m.


 

Potus (Epipremnum aureum)

Planta enfiladissa o penjant, procedent de les zones més càlides del planeta. Creix abundantment amb fulles espectaculars als seus hàbitats naturals, enfilant-se i penjant dels arbres. S'acostuma a qualsevol lloc de l'interior i ho resisteix quasi tot, menys la llum directa del sol, que pot arribar a cremar les fulles.














Dipladenia


Vol sol o semiombra. És una planta enfiladissa perenne a la Mediterrània que floreix d'abril a octubre. És ideal en jardineres o en testos. A ple sol, en comptes d'enfilar-se, quedarà compacta (entre 20-30 cm d'alçada). Protegeix-la del fred.


 











Hedera helix


A ple sol o semiombra, és ideal per a composicions de plantes per penjar. El color de les fulles potenciarà el de les altre flors.

Si vols eliminar l'heura que està adherida a un mur has de fer els següents passos:
1.-Talla els troncs que uneixen el sistema radicular amb la part aèria.
2.-Arrenca la vegetació enganxada al mur amb unes tisores d'ungles i una espàtula amb la vora tallant.
3.-Controla els brots que apareixeran després de tallar-los amb un herbicida de contacte. Vigila a l'arrencar els plançons arrelats a la teulada perquè les arrels de l'heura són molt fortes i penetren profundament. És millor tallar-los amb l'espàtula o amb les tisores que estirar fort.




Thunbergia allata


Anomenada també "flor de lluna", aquesta planta enfiladissa anual floreix de juny a setembre, a sol o semiombra. És ideal per combinar-la amb altres plantes com l'heura.

 












Parthenocissus tricuspidata


També es coneix per "vinya verge", d'un atractiu color vermell a la tardor, s'arrapa fàcilment a qualsevol paret. Vol sol, ombra o semiombra.


 

Glicines (Wisteria sinensis)


Es tracta d'un arbust caducifoli, enfiladís i robust, que pot arribar a viure més de 100 anys. Floreix durant el mes d'abril. Les seves flors penjants són de color malva, blanc o rosa, molt espectaculars. És ideal per cobrir pèrgoles, reixes i murs. Prefereix estar a ple sol i pot arribar al 1,20 m.


 

Clemàtides


Plantes d'exterior enfiladisses molt apreciades pel seu període extens de floració. Són ideals per cobrir pèrgoles, tanques o parets. Planta-les en un lloc on les seves arrels quedin a l'ombra i les branques rebin sol.


 

Lligabosc


Vol sol, ombra o semiombra. Floreix de juny a setembre, de diferents colors: groc, vermell, taronja o blanc. Són perfumats. Per la seva manera de créixer, has de plantar un lligabosc a cada metre. Al peu d'aquests, pots plantar qualsevol tipus de planta petita, depenent del que desitgis: plantes de temporada, margarides o plantes aromàtiques o medicinals.








Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada