Pàgines

divendres, 22 de juny del 2012

Les plantes carnívores





Nepenthes 
Hi ha més de 500 varietats de plantes carnívores repartides per tot el món. Aquestes plantes són essencialment insectívores (mosques, formigues, vespes, etc.). Un suc digestiu o unes bactèries presents a la trampa, transformen l'insecte en una solució nutritiva i permet a les plantes carnívores digerir-los. Dins de la família de les plantes carnívores hi trobem una àmplia gamma de varietats, i els seus tamanys poden variar des d'uns mil·límetres fins a 10-20 metres d'alçada. Les flors de les plantes carnívores són efímeres però sobresurten de la vegetació per atraure als insectes. Les flors no porten cap element de captura, les trampes es troben a les fulles de les plantes. S'observen diversos tipus de trampes:

Les trampes actives


-Amb mandíbula (dionees). 

Captura els insectes amb un moviment molt ràpid (la dionea tanca les seves mandíbules en una trentena part de segon).
Drosera    

-Amb aspiració.

-Adhesiu amb moviment.

 Les trampes passives o immòbils

 
-Adhesives sense moviment.
    
                                                               
-Testos amb trampes.

El cultiu


Habitualment les plantes treuen de la terra les seves substàncies alimentàries, però per colonitzar els sòls molt pobres en elements nutritius, aquestes plantes han hagut d'organitzar-se per completar la seva alimentació. No cal posar-hi adob, ja que en el seu entorn natural les plantes carnívores creixen en embassaments molt pobres i àcids.

El trasplantament

Sarracenia 

Trasplanta-les cada 2 o 3 anys en una barreja de 2/3 de turba i 1/3 de sorra de riu sense calç, utilitza un test més gran que el tamany de la planta. Col·loca el test en un recipient ple d'aigua i de boletes d'argila per permetre que l'aire circuli.



La temperatura


Les plantes carnívores tropicals necessiten un ambient humit i càlid de més o menys 25ºC (Nepenthes, Drosera). A les altres plantes carnívores els agrada viure en un hivernacle o a l'exterior a l'estiu, però a l'hivern s'han de posar en un lloc a resguard de les gelades (5-10ºC). Aquest període de fred és necessari per a un bon creixement a la primavera.

La llum


A l'interior, col·loca-les davant d'una finestra, excepte la varietat Nepenthes, a la qual no li agrada la llum directa.

La humitat

Dionaea muscipula

Aquestes plantes viuen en embassaments, pantans o aiguamolls pel que necessiten molta aigua. En plena vegetació, a l'estiu, han d'estar sempre a l'aigua. Durant el període estival mantingues contínuament 2 cm d'aigua al plat. En el període de repòs, a l'hivern, tingues la terra humida, sense aigua estancada. És important regar-les amb aigua neta de pluja, o d'una ampolla sense calç.

Malalties i paràsits


En un bon equilibri de temperatura, humitat i llum les plantes es mantenen sanes i rarament es veuen afectades per malalties. Un manteniment regular t'assegurarà unes plantes saludables.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada