Pàgines

dimarts, 26 de juny del 2012

Les plantes aromàtiques



La menta


Nom botànic: Mentha piperita
Família: lamiàcies
Origen
: llocs frescos i humits en climes templats
Flors: liles i agrupades en espigues
Alçada: 80 cm

El reg i l'adob


El cultiu d'aquesta herba aromàtica és molt fàcil. L'única precaució a tenir en compte és que, si es planta en una jardinera necessitarà més aigua i nutrients que si estigués al terra del jardí. El reg ha de ser abundant durant l'estiu.
Per aconseguir un bon drenatge, col·loca al fons del test uns trossos de ceràmica o de totxo. Si la menta perd la seva ufanor, s'ha d'incrementar el reg i posar-hi poc adob perquè no perdi el sabor i l'aroma. És recomanable posar-hi adob un cop l'any: a l'hivern, si és orgànic, i a l'estiu, si és mineral.

La temperatura


Ni fred ni calor, però amb bastanta humitat.

La llum


Abundant, exposa-la a la llum del sol 4 o 6 hores al dia com a mínim.

El sòl


Normal, però ha de tenir nutrients minerals.

La poda


És recomanable retallar-la després de la floració per afavorir un nou desenvolupament i que la planta no es torni llenyosa. Al tallar-ne una branca, fes-ho amb unes tisores per damunt d'una gemma perquè continuï creixent.

Les plagues


Les plagues més comunes que pot patir la menta són d'insectes, àcars, caragols i fongs.
En cas de tractar-la amb pesticida, aplica'l com a mínim una o dues setmanes abans d'utilitzar-la a la cuina. Consulta a l'etiqueta del producte els dies que s'ha d'esperar abans de poder consumir-la.

El romaní


Característiques


Resistent i quasi perenne, assoleix 1-2 m d'alçada, o més, i forma un arbust dens i semierecte de fulles estretes de color verd fosc molt aromàtiques. A començaments d'estiu, apareixen flors de color blau cel; si no t'importa prescindir d'elles, pots retallar la planta per formar una bardissa o una tanca vegetal. Pot suportar temperatures de fins a -8ºC. A causa del seu fort aroma, s'ha d'utilitzar amb prudència al cuinar.

Les cures


 Vol sol directe i poc reg. Situa les plantes joves en un lloc sec i assolellat on es puguin deixar perquè assoleixin la seva alçada màxima. Talla les madures fins a la meitat a la tardor per a mantenir una forma bonica. Si les pinces a l'estiu, augmentarà el seu tamany. No necessita una poda regular, però s'ha de controlar l'arbust. Es reprodueix per esqueixos.

L'espígol


Vol sol directe i poc reg. És un arbust de fulla perenne que floreix de l'abril al juliol-agost. Pot suportar temperatures mínimes de -5ºC i pot assolir els 40-60 cm d'alçada i d'amplitud màxima.


El llorer


Característiques


És un arbust de fulla perenne que pot arribar a suportar temperatures mínimes de fins a -10ºC i que floreix al març-abril. Pot assolir una alçada màxima de 4 m i una amplada de 3 m.

Les cures


Vol sol o semiombra i un reg regular.

Trucs


Si el cultives en forma d'arbret i vas podant-lo per donar-li forma, queda molt decoratiu al jardí, al balcó o a la terrassa (en aquestes dues darreres ubicacions, s'hauria de cultivar en test, clar).

La sàlvia nemorosa


Característiques


Pot assolir una alçada d'uns 50 cm. Aquesta planta aromàtica amb flors d'un blau lilós, prefereix estar a ple sol o també a la semiombra. La pots cultivar també en un jardí rocallós i les seves flors es poden assecar. És un tipus de planta tapissant.

Les cures


Sembra les llavors a ple sol a finals de primavera i en un sòl ben drenat. Treu les flors. Retalla les plantes dues o tres vegades durant l'estiu. Es reprodueixen a través d'esqueixos que has d'agafar a començaments de la tardor.

La farigola


Característiques


És un arbust de fulla perenne que pot suportar temperatures mínimes de fins a -8ºC. Floreix de maig fins a juliol. Pot assolir una alçada i una amplitud màxima de 50 cm. És una planta aromàtica molt resistent a la sequera i típica de zones de secà.

Les cures


És una planta molt resistent, així que no necessita massa atencions. Vol sol directe i poc reg.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada