Pàgines

dilluns, 11 de juny del 2012

Les plantes anuals: com utilitzar-les


Les plantes anuals o de temporada són ideals per omplir de color el teu jardí. Són imprescindibles en massissos, parterres i tanques.
Els massissos són conjunts de flors que es poden contemplar des de tots els angles i poden tenir qualsevol forma, color i textura.
Els parterres són iguals que els massissos però aquests estan delimitats per una tanca que pot ser d'arbustos baixos o de fusta.
També pots decorar el jardí amb les flors de temporada en tanca, plantant-les en línia seguint un camí o unes escales.
Les plantes anuals queden molt bé combinades amb altres flors (perennes i bulboses) o també amb arbustos.
Plantant flors anuals o de temporada podràs canviar l'aspecte i el color del teu jardí cada temporada.
Quan hagis de plantar flors en terrasses, balcons i finestres, planta-les en una terra rica i fica'ls un adob de difusió lenta, rega tots els dies a l'estiu afegint cada quinze dies un adob líquid amb l'aigua de reg per assegurar una floració espectacular.

A continuació, veurem amb més detall algunes d'aquestes plantes de temporada, les seves característiques, necessitats, etc.

Tagete erecta (clavell d'agost o Rosa d'Índia) i Tagete patula (clavell moro)


De flors simples o dobles, volen ple sol i reg regular. Són unes plantes anuals fàcils de mantenir que floreixen de l'abril al setembre i poden suportar temperatures mínimes de 0ºC. Assoleixen una alçada de 50-80 cm i una amplitud màxima de 20-30 cm. Necessiten terra fèrtil de jardí no massa humida. Per fomentar la floració, retira les flors pansides. S'utilitzen en massissos, jardineres o testos.
L'olor de les fulles i arrels repel·leix els insectes.

Tagete patula

Tagete erecta 


                                      


 

   






Prímules (Primaveres o flors de Sant Josep)


Volen semiombra. Són plantes principalment d'exterior. Tenen una floració curta però abundant, de febrer a maig. Al comprar-les, s'han d'agafar l'exemplars amb més capolls. Algunes prímules originàries de la Xina tenen substàncies irritants per a la pell. Dins de casa, en una estància lluminosa, amb una temperatura màxima de 17ºC, estaran perfectes. Quan la flor es panseixi, es trasplantarà i es traslladarà a un lloc fresc. Necessita un substrat fresc. A finals de primavera es reactivarà la floració; llavors s'augmentaran els regs i l'adob.



   

Cinerària (Senecio cruentus


Prové de les Illes Canàries i Madeira. Planta anual d'exterior de floració multicolor que s'assembla a les margarides i que posseeix unes fulles amb forma de cor i gruixudes, amb les vores dentades. Floreix de desembre a maig. Quan la compris, has d'elegir un exemplar amb capolls a punt d'obrir-se. La durada de les flors és d'un mes o sis setmanes si se li proporcionen les condicions de llum, humitat i temperatura que necessita. Si les fulles es posen groguenques, normalment és per culpa de les corrents d'aire fred. Un excés de sol o la manca d'aigua faran que el període de floració acabi abans de temps. El seu espai ideal és una terrassa envidrada o un lloc lluminós, fresc i ventilat. No tolera els canvis d'ubicació, per tant, si plou és millor no exposar-la, perquè encara que l'aigua de pluja la beneficiï, el canvi de temperatura acabarà amb ella. La temperatura no ha de ser superior a 15ºC. La llum que ha de rebre ha de ser intensa però sense sol directe. El reg ha de ser regular i no s'ha d'utilitzar aigua directa de l'aixeta, és millor deixar-la reposar fins que estigui tèbia. Prefereix un sòl argilós, amb un bon drenatge. S'hi ha de posar fertilitzant específic per a plantes amb flor cada 15 dies i, pel que fa a les plagues, en ambients secs, és sensible al pugó. Pot arribar a assolir entre 40 i 45 cm d'alçada.

Caputxina


Planta de flor per associar amb altres plantes enfiladisses. Accepta bé qualsevol tipus de terra i se sembra a l'hivern i a la primavera (entre febrer i finals de maig). S'ha d'aclarir quan tingui uns centímetres. Floreix des de l'estiu fins a la tardor (de juny a octubre) i prefereix la semiombra. Pot arribar a fer 3 metres. Es reprodueix a partir de llavors, realitzant el cultiu en planters a partir de febrer-març i instal·lar els plançons al lloc que hem triat a l'abril. Al començament, hauràs d'anar-la guiant, del contrari, s'escamparà de manera descontrolada.
Prevé l'aparició de pugó.

Petúnia


Floreix durant molt de temps i de manera abundant. Si treus les flors marcides a poc a poc, la floració encara serà major. Accepta tot tipus de terres. Sembra-les a l'hivern i a la primavera (entre el gener i el maig). Repica a la primavera. Floreix des del juny fins a l'octubre. Pot arribar als 30-60 cm d'alçada i als 20 cm d'amplada. Prefereix la semiombra i durant la floració, rega abundantment però evita mullar les flors i les fulles. Suporta mínimes de 0ºC.

Hi ha la varietat petúnia mini, la qual es pot plantar en jardineres, testos o testos que pengen. Pot arribar a fer uns 15 cm d'alçada i uns 30 cm d'amplada. Necessita un reg abundant i adob periòdic. Posa-la millor a ple sol.
Petunia mini

Petúnia grandiflora 
      

 

 

 

 

 

 

 

 


Surfínia


Vol sol o semiombra i reg regular. Floreix d'abril a novembre. És una planta anual que suporta fins a 1ºC de mínima i pot assolir una alçada de 20-30 cm i una amplada de 60 cm.



 

Impatients (Alegria)


És la reina de l'ombra, per tant, vol semiombra o ombra i un reg regular. Floreix d'abril a octubre i pot assolir una alçada de 30-40 cm i una amplitud de 20-30 cm. Prefereix la terra àcida. La temperatura mínima a la qual es poden exposar és de 0ºC. Compte amb no mullar les flors. Si deixes poc espai entre cada planta, aconseguiràs un preciós tapís. També és ideal en jardineres i testos que pengin.

 

Gazània


Vol sol directe, sinó, les flors no s'obren, i poc reg. Floreix de maig a setembre i pot arribar a suportar temperatures de fins a -2ºC. Pot assolir els 30 cm d'alçada i els 40 cm de màxima amplitud. Prefereix el sòl lleuger. Es pot utilitzar en massissos, però també en testos i jardineres.

 

Begònia Semperflorens

Prefereix ombra o semiombra i un reg freqüent i moderat, evitant l'embassament, ja que, amb la humitat i la calor, es podria infectar amb fongs. Necessita un clima càlid (fins als 18-20ºC). Floreix d'abril a octubre i pot suportar fins a 0ºC de mínima i assolir una alçada de 30-80 cm i una amplada de 20-30 cm.
La majoria de les begònies no resisteixen massa bé els interiors amb calefacció ni el sol directe. Les begònies d'interior necessiten un lloc fresc, molt lluminós però sense sol directe. Si les tens a casa, treu-les per la nit a la terrassa i al matí següent estaran precioses.


Alyssum Anual (Caps Blancs)


Vol sol i poc reg. Floreix de març a octubre i és una planta que pot suportar fins als 0ºC. Pot assolir una alçada de 10-20 cm i una amplada de 30 cm.

 

Salvia Splendens (Coral·lins)


Vol sol o semiombra i molt reg. Floreix d'abril a octubre i pot arribar als 50-70 cm d'alçada i als 20-30 cm d'amplada. Suporta fins als 0ºC de mínima.


 











Brachycome


És una planta anual que floreix de juny a setembre i que prefereix el sol directe i un reg regular. Pot suportar temperatures de fins a -1ºC i assolir una alçada de 15-20 cm i una amplada de 50 cm.













Diascia


Vol sol o semiombra i reg regular. És una planta anual que floreix de l'abril al setembre i pot suportar mínimes de 0ºC. Pot assolir una alçada de 30-40 cm i una amplitud màxima de 40 cm.















Fúcsia                                                                                     

També anomenada "arracades de la reina", prefereix l'ombra o la semiombra. Les flors, senzilles o dobles, acostumen a estar adornades de lluents o elegants sèpals corbats. Necessita un sòl porós, airejat i ric en PH neutre-àcid, de tipus terra de castany per tal que les fulles no s'engrogueixin. Reg abundant però evitant l'embassament; s'ha de mantenir el sòl humit. És una planta anual de fulla caduca que floreix d'abril a octubre. Suporta mínimes de 5ºC i pot assolir una alçada de 80 cm i una amplada màxima de 40 cm. En les zones de clima benigne, és possbile mantenir les fúcsies a l'aire lliure durant tot l'any, malgrat que en àrees de clima fred és recomanable mantenir-les en hivernacles durant l'època freda. Es poden plantar en grups i també en testos o jardineres, però on llueixen més és en cistelles penjants. Poda una mica l'arbust abans que comenci l'hivern i cobreix-lo amb palla o falgueres en zones fredes. Es reprodueixen a partir d'esqueixos: talla un tros de 10 a 12 cm que contingui dos nusos. Suca la ferida amb hormones d'arrelament, enterra 1/3 part en una barreja de turbes, mantingues la terra humida i en poc temps sortiran els brots. La millor época és a començaments d'estiu. Es poden arribar a trobar més de 4.000 espècies o varietats diferents. 


Dàlia (Dahlia Royal Hybrida)


Vol sol o semiombra i reg regular. És una planta que floreix de maig a octubre i pot suportar mínimes de 0ºC. Assoleix una alçada de 50 cm i una amplada de 20 cm.
Si vols guardar les dàlies, desenterra els tubercles i talla les tiges d'uns 10-15 cm de llarg. Col·loca-les en una capsa a sobre de sorra o turba ni molt seca ni molt mullada, i conserva-les a una temperatura de 6-10ºC. Abans de plantar-les a la primavera, divideix els tubercles múltiples en unitats per obtenir una millor floració.


 

Gira-sol (Helianthus)   


És una planta anual de tija robusta que vol sol directe. N'hi ha de diverses varietats, amb colors que van del groc al marró. Atrau a les abelles pel seu nèctar i als ocells per les seves llavors.  


 

Vinca de Madagascar


Vol ombra o semiombra. Planta-la en un sòl tou, profund i lleugerament àcid, en un indret ben ventilat. És ideal per a l'estiu. Floreix de maig a octubre.


 

Agatea


Vol estar a ple sol i té una gran abundància de flors de blau intens. Arbustiva a la zona mediterrània, en clima continental es cultiva com a planta anual. Floreix de març a octubre.



Pensament


Planta d'exterior amb moltes varietats i colors. Necessita sòls rics en nutrients i humits.
               


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada