Pàgines

dissabte, 23 de juny del 2012

Les orquídies





L'origen


Deixant de banda el seu aspecte delicat, l'orquídia pot presumir de ser una de les plantes que s'adapten millor a l'interior. Procedent de les zones tropicals, per a sobreviure ha de tenir una temperatura d'entre 12ºC i 30ºC.

La llum


S'ha de situar en llocs lluminosos, mai exposada al sol directament, i evitar les corrents d'aire.

La humitat i el reg


Necessita un grau d'humitat alt, per tant, el més adequat és pulveritzar-la diàriament. El sòl ha d'estar sempre fresc i humit. A la primavera i a l'estiu s'han de regar dues vegades per setmana amb aigua tèbia i tova. Han de tenir sempre un dit d'aigua a la base del recipient o del gerro.

Les seves arrels


Les arrels de les orquídies han d'estar en recipients transparents o de vidre perquè puguin realitzar la fotosíntesi. Les seves arrels són aèries perquè, en el seu lloc d'origen, puguin enfilar-se pels arbres a la recerca de la llum solar. La majoria de les arrels aèries (les que no estan al recipient) han d'estar en perfecte estat, no pas marcides. El to verd de les arrels assenyala que estan fent la fotosíntesi. Al moment de comprar-les, hem de tenir en compte que els capolls han d'estar tancats.

El sòl i l'adob


Necessiten un substrat porós, a base d'escorça de pi i terlita, o un substrat especial per a orquídies. Hem de posar-hi un adob especial per a orquídies cada 15 dies.

El trasplantament


Si volem trasplantar-les, hem d'anar amb molt de compte de no desfer la mota (el cepelló).

Orquídia del pobre


L'origen


El seu nom botànic és Schizanthus wisetonensis i pertany a la família de les solanàcies. Aquesta varietat rep el nom d'orquídia del pobre perquè els seus bonics i acolorits pètals recorden lleugerament als de les orquídies. També se la coneix com a "flor papallona". Prové de Xile.

Característiques


Les seves flors són de color vermell, rosa, lila, blau, porpra i blanc. Hi ha varietats que poden assolir els 50 cm d'alçada. La floració es produeix entre el juliol i el setembre, període en el qual es millor traslladar-la a l'interior per protegir les seves flors. Com a flor tallada, i si les condicions són adequades, pot romandre en bon estat entre 5 i 7 dies.

La llum


Encara que prefereix estar a ple sol, ja que el sol directe afavoreix el seu desenvolupament, en llocs amb climes càlids convé plantar-la a la semiombra perquè creixi millor.

La temperatura


Ha de ser moderada, ni molt freda ni molt càlida.

El reg, el sòl i l'adob


Ha de ser regular; durant l'estiu i la tardor s'ha de mantenir el sòl humit, fresc i ric en nutrients. Aplica fertilitzant cada dues setmanes a l'aigua de reg.

El cultiu


Es pot cultivar a casa, però les llavors d'aquesta planta són de germinació lenta, així que és més aconsellable comprar-la en ple desenvolupament.

Les plagues


La poden afectar el pugó, els trips i la mosca blanca.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada