Pàgines

diumenge, 17 de juny del 2012

Els cactus



L'origen


Hi ha al voltant de 2.100 espècies de cactus que provenen del món sencer, no només dels grans deserts d'Àfrica o d'Amèrica, sinó també de les zones seques de l'Himàlaia, la serralada dels Andes o Groenlàndia. Les plantes suculentes es divideixen en dos grups o famílies: els cactus i les plantes crasses. El que diferencia a les unes de les altres són les seves espines o pues.

El cultiu


Els cactus s'adapten a totes les condicions o quasi a totes, encara que s'ha de conèixer el seu ritme de vida natural. Generalment, són plantes a les que els agrada un terra ben drenat, una terra especial per a cactus o una barreja composta a parts iguals de fulles ben descompostes i sorra de riu.

La llum


Els cactus necessiten molta llum, sobretot de març a octubre, però no necessàriament el sol directe. La seva ubicació propera a una finestra orientada al sud resulta particularment convenient.

El reg


Necessiten bastanta humitat en el període de creixement, de la primavera a la tardor. Rega un cop per setmana la terra del test i pulveritza el conjunt. Per evitar el desenvolupament de malalties, ventila bé l'atmosfera on es trobin. Els cactus exigeixen un període de repòs (de novembre a febrer) en el qual no volen aigua. Suporten temperatures fresques, de 6 a 12ºC, però sense gelades. Has de deixar assecar totalment la terra entre dos regs. Prefereix una aigua no calcària (aigua de pluja) a temperatura ambient.

El trasplantament


Un trasplantament cada 4 o 5 anys és suficient, excepte si la planta és molt gran per al test. El diàmetre, perquè la planta estigui a gust en un test, haurà de tenir l'amplada del diàmetre de la planta més les seves espines. El trasplantament s'efectua a principis de primavera i només si les arrels surten pels orificis de drenatge, si la planta té paràsits o si ha deixat de crèixer. El test ha de tenir un forat per al drenatge. Els testos de fang són més adequats perquè drenen més bé l'excés d'aigua i mantenen millor l'equilibri de les plantes grans.
Col·loca una capa de grava sobre la terra del test; és més bonic i augmentarà el drenatge a la superfície.

Les cures


Necessiten una aportació d'adob especial per a cactus, ric en fòsfor, al llarg del període de creixement (primavera-estiu). Evita els adobs a base de nitrats. En cas d'un atac de cotxinilles, aranyes vermelles, pugó, etc.,  és millor aïllar la planta i tractar-la. El que es pot fer és neutralitzar un atac d'algunes cotxinilles (espècies de petits bucles immòbils bruns o blancs i llanosos) apretant al damunt amb un cotó mullat amb alcohol de 90º. 

Trucs


-Per fer florir els cactus, se'ls ha d'oferir un hivern fresc de 7 a 12ºC per la nit i sec (sense aigua, fins i tot si veus que la planta empitjora). Això facilitarà la floració a la primavera o a l'estiu.
-Per no punxar-te, has de manipular els cactus amb guants gruixuts de cuiro o amb l'ajuda d'una fulla de paper de diari doblegada en 8 plecs.
-Per regar sense risc de desplaçar la sorra o la grava d'un petit jardí de cactus, pots utilitzar una cullera.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada