Pàgines

divendres, 29 de juny del 2012

Els bulbs de tardor


Quan i on s'han de plantar?


Tulipes
De fet, tot i que s'anomenen "bulbs de tardor" no floreixen fins a la primavera. Se'ls hi diu així perquè es planten a la tardor, des de finals de setembre fins a finals de novembre. Si els pots conservar en un lloc fresc i ben airejat, els pots plantar més tard, fins a finals de desembre.
Si vols obtenir una floració més esglaonada, pots optar per plantar els bulbs en diferents èpoques: finals de setembre, finals de novembre i finals de desembre. Un mes de plaç entre les diferents plantacions es tradueix per un interval de quatre o cinc dies entre les diferents dates de floració.
Sobretot, tingues en compte que no els has de plantar mai si hi ha risc de gelades o en un terra entollat.
Per aconseguir una bellíssima floració, tria una situació assolellada o semiassolellada, més aviat protegida del vent, i amb un sòl ben drenat.
Procura evitar les terres argilenques, pesades i compactes que retenen una humitat estancada. Per millorar un sòl que respongui a aquestes característiques, el pots barrejar amb turba o terra hortícola sobre uns 15-20 cm de profunditat en el qual podràs plantar els bulbs.

A quina profunditat s'han de plantar?


Com a norma general, a unes 2 vegades i mitja el diàmetre del bulb. Per exemple, una tulipa d'uns 1,5 cm de diàmetre s'hauria de plantar a 3,5 cm de profunditat. Es planten en grup i per nombre senar: 13 per als bulbs petits i 5 per als més grans com les tulipes o els narcisos.

Com s'han de cuidar?


És molt senzill, des de la plantació fins a la floració no necessiten massa cures.
-Posa adob durant la plantació i just abans de la floració, amb un adob especial per a bulbs de flor.
-Evita, si és possible, qualsevol herbicida. Els hi pots posar escorça de pi per impedir el creixement de les males herbes.
-Rega'ls regularment: facilitarà l'arrelament, el desenvolupament i allargarà la floració dels bulbs.
-Durant la floració, talla les flors marcides uns centímetres per sota de les seves bases.

Es poden cultivar bulbs com a flors anuals i canviar-los cada any, però també com a plantes vivaces i deixar-los créixer de manera natural any rere any. En aquest cas, és aconsellable que el fullatge, després de la floració, es vagi assecant a poc a poc, perquè el bulb pugui generar les seves reserves per al proper any.

Conserva els bulbs


Quan les flors s'hagin pansit, arrenca els bulbs, sense eliminar-ne les fulles, i col·loca'ls en un plat profund i ple de turba humida. Quan s'assequin les fulles, elimina-les i guarda els bulbs en una cistella, en un lloc fosc i sec fins a les properes plantacions.

Trucs útils


Narcisos
Una alternativa als testos és cultivar-los amb aigua. Per a mantenir-los verticals, es poden lligar o col·locar pedres al fons. Si vols tenir flors boniques el proper any, afegeix unes gotes d'adob líquid a l'aigua.
Perquè les tiges de les tulipes romanguin dretes durant més temps, no omplis massa el gerro d'aigua (dos terços). Renova-la amb freqüència i col·loca el gerro en un lloc fresc durant la nit; les tulipes es tancaran però es tornaran a obrir el dia següent.

Idees i consells


Planta bulbs a l'ombra dels arbres

Els bulbs petits més robustos es multipliquen per si mateixos any rere any. Planta'n una quantitat important (un mínim d'unes 100 unitats). A l'ombra dels arbres caducs, aquests bulbs aprofitaran l'absència de fulles per obrir-se amb els primers rajos de sol.
Tria varietats com el galanthus nivalis (campaneta d'hivern) en terres argilencs i fèrtils, el crocus en sòls més lleugers, els muscaris, o els jacints de bosc, els narcisos, més robustos, geranium  o February gold, les tulipes botàniques amb flors petites una mica capritxoses.
No dubtis en plantar aquests bulbs per sota de les catifes d'heura, vinca o lamium, les seves flors passaran entre elles i formaran un fons de color a les flors dels bulbs.

Planta bulbs en massissos

Tot està permès, o quasi tot: taques de crocus per donar color a l'acabament de l'hivern, amples mates de narcisos, mosaics de jacints i de prímules.
Per aconseguir un efecte que duri més temps, tria espècies més robustes, capaces de quedar-se plantades en un massís diversos anys, com els narcisos amb flors d'orquídia, les tulipes dobles precoces o greigii o els jacints que es distingeixen de lluny.
Planta els bulbs sobre un llit de flors d'hivern com el pensament o les prímules. L'efecte serà molt més espectacular.

Planta bulbs en jardineres i testos
Jacints

Els bulbs asseguren testos molt acolorits si es trien espècies i varietats de tija curta. Tens varietats com els crocus i els galanthus, les scilles, la chionodoxa i la puschkinia, i el muscari. Planta'n 20 o 30, molt apretats, en terrines poc profundes.
D'altres de més comunes com els jacints o els narcisos, t'asseguraran un ambient molt perfumat. D'altra banda, tens una gran varietat de tulipes que pots combinar amb bellis, pensaments o miosotis en els mateixos tons.

Planta bulbs per fer rams

A més del galanthus, la primera flor de l'any i molt preuada per fer rams petits, els narcisos i les tulipes de tamany alt (50-60 cm) són ideals per confeccionar rams. Al jardí, reserva-hi un lloc per cultivar-los i utilitzar-los amb aquesta finalitat.

Algunes varietats en particular


Iris kaempferi

Vol sol o semiombra i reg abundant. És de fulla caduca i floreix de l'abril al juny. Pot suportar mínimes de -15ºC i assoleix els 80-90 cm d'alçada i 1-1,5 m d'amplada.

Iris d'Holanda

Iris d'Holanda
De cultiu senzill, els agrada els llocs assolellats. Reagrupa'ls per colors per obtenir un major efecte en els teus massissos. Aquestes flors riques en colors poden estar en gerros i són molt preuades en les composicions de rams. S'han de plantar a una distància mínima de 10 cm de profunditat, deixant entre ells una distància d'uns 10 cm. Assoleixen una alçada de 50-60 cm i es poden plantar directament al terra, en jardineres o en testos. Poden sembrar-se des de setembre fins al desembre i floreixen fins a l'acabar la primavera.

Les anemones blandes

Aquests bulbs floreixen fàcilment a la primavera. Es poden plantar en grups des de setembre fins a desembre. Guarda'ls en un lloc fresc i sec fins a la plantació. La seva floració és anterior a l'aparició de les fulles. Els has de plantar a una profunditat d'uns 8 cm i a una distància entre ells d'uns 12 cm. Les flors assoleixen una alçada d'uns 10 cm.

Els narcisos

S'han de plantar en una barreja de 2/3 parts de sorra (o amb un substrat especial que venen a les jardineries i en vivers) i una de terra. És ideal per a testos i jardineres. A l'octubre és l'època ideal per plantar-los i deixar-los hivernar fins que floreixin pels volts de Nadal. Vigila de no tapar amb terra la part punxeguda del bulb i rega'l bé. Si els bulbs són dels que en diuen que venen preparats, has d'esperar que creixin. Sinó, posa el test en un lloc fosc i fresc, tapat amb una bossa d'escombraries negra. En unes setmanes torna a regar-los i destapa'l quan els bulbs comencin a florir. Són dels primers a florir i poden romandre a l'interior, malgrat que, en aquest cas, la seva floració durarà menys temps.

Les tulipes

Es tracta d'un dels bulbs més famosos i preuats per les seves meravelloses flors d'una àmplia gamma de colors i també per les seves boniques fulles. Són ideals per a la formacio de grups florals molt decoratius, tant al terra com en jardineres o en altres recipients. Són un símbol de l'arribada del bon temps i són poc exigents pel que fa al cultiu. Aguanten bé els hiverns freds i s'han de plantar a una profunditat d'uns 12 cm, deixant entre ells una distància de 10 cm i poden assolir una alçada de 30-40 cm. Els agrada estar a ple sol i s'han de plantar a començaments de tardor.

Els jacints

Són els únics que s'aclimaten perfectament a l'interior i es poden cultivar tant en terra com en aigua. Els jacints floreixen a ple hivern i les seves flors són admirades per la seva vistositat i el seu perfum.

1 comentari: