Pàgines

divendres, 8 de juny del 2012

Els adobs per a les plantes

L'adob que les teves plantes necessiten

  • L'aliment de les teves plantes: els nutrients que necessita qualsevol planta són: el nitrogen, el fòsfor i el potasi. Cadascun d'aquests elements té una funció concreta a la planta. El nitrogen s'encarrega del creixement de les parts verdes, com són les fulles o les tiges, mentre que el fòsfor i el potasi intervenen en els processos de floració, fructificació i enduriment. A part d'aquests nutrients, existeixen d'altres com el ferro o el magnesi, que mantenen o retornen la verdor a la planta, ajudant a la producció de clorofil·la (especialment en zones d'aigua molt calcària).
  • L'elecció de l'adob: quasi tots els adobs, a excepció d'alguns molt específics, contenen nitrogen, fòsfor i potasi en diferent proporció segons el tipus de planta a la qual van dirigits. Hi han diferents tipus d'adobs:
               -Els adobs líquids: molt adequats per a plantes en testos, perquè són molt fàcils d'aplicar,  tenen un efecte immediat i molt poc risc de produir cremades a la planta.             
              -Els adobs solubles: són pólvores solubles per a diluir amb aigua. Adequats per a plantes en testos i al terra. Tenen un efecte immediat, de curta durada i poden produir cremades si no es dosifiquen adequadament.
              -Adobs granulats: són grànuls que es van dissolent lentament a l'aigua de reg. Molt adequats per a plantes en testos i a terra. Tenen un efecte a mig termini. El risc de produir cremades és mitjà.
              -Adobs d'alliberació lenta: són adobs granulats que es dissolen lentament gràcies a un procés biològic. Tenen un efecte a mig i a llarg termini (poden arribar a durar fins a 5 mesos). No produeixen cremades, cosa que els fa molt adequats per a la gespa.

Recorda que has de posar l'adob després de regar les plantes amb abundància. A les plantes d'interior les hi has de donar cada 15 dies (fertilitzant líquid) i a les d'exterior, amb adob sòlid, un cop al mes, escampat pel damunt de la terra, i a la primavera, afegir (una sola vegada) adob orgànic.


Dosi extra de sals minerals


No tiris l'aigua de cocció de cap verdura ni dels ous bullits, que no tingui sal i, un cop freda, et servirà per regar totes les teves plantes. També pots afegir-hi les closques dels ous picades.


Restes al jardí


Moltes vegades llencem coses que ens podrien ser útils, com el marro del cafè, un aliment excel·lent per a les plantes, o les restes de cendra de la xemeneia, que és el millor adob que podria tenir el teu jardí.


Purí d'ortigues


Estimula el creixement de les plantes i prevé el míldiu i l'aranya vermella. Es fa amb 250 g d'ortiga seca o 1 kg de la planta fresca i macerada durant 15 o 20 dies en 5 l d'aigua. Després, s'ha de diluir 1 litre de purí en 20 d'aigua abans de pulveritzar i utilitzar-lo al començament de la brotada i cada 15 dies.


Alimenta la terra amb ossos


Tritura ossos de pollastre o gallina i enterra'ls al costat del cepelló d'una planta. Veuràs com creix millor i més maca. Aquest residus orgànics milloren la fertilitat de la terra perquè alliberen nitrogen i sals minerals que són aprofitades per les plantes. No esperis resultats immediats, la seva descomposició és més lenta que en el cas dels adobs químics, encara que al mercat també hi han preparats comercials a base de banyes triturades d'efecte molt ràpid i amb bons resultats.


Aprofita les infusions


Si prepares una infusió, no llencis les herbes o la bosseta, ni el líquid que t'hagi pogut sobrar. Les pots aprofitar per posar-les a les plantes.


L'aigua de l'aquari


Si tens un aquari o una peixera, cada cop que canviïs l'aigua, aprofita-la per regar les plantes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada