Pàgines

diumenge, 3 de juny del 2012

Cuidar els mobles de fusta



Recuperar el vernís

Per recuperar la lluentor d'un moble vernissat, pren nota d'aquest preparat natural: barreja una mica d'alcohol de cremar i oli de llinosa a parts iguals, i ves fregant amb un drap xopat amb aquesta solució. Després, torna a netejar-lo amb un drap net de llana. Quedarà perfecte.

Lacar un moble de fusta

Primer s'ha de polir i netejar bé la fusta, eliminant tota la pols fins que quedi suau al tacte. Després, dóna-li una mà de segelladora i, un cop seca, torna a polir i netejar. Aplica les capes de laca precises fins a cobrir bé la superfície. El resultat serà perfecte si es poleix entre capa i capa.

Mobles lacats

Si estan molt bruts, neteja'ls amb una esponja mullada, molt escorreguda, i unes gotes de sabó neutre. Esbandeix i eixuga-ho. Les taques de greix frega-les amb un drap humit i unes gotes d'amoníac. Si estan ratllats, aplica-hi cera transparent o del mateix to del moble amb un drap. Si hi ha taques de retolador, tinta, etc., utilitza alcohol, el qual, a part de netejar, també l'enllustrarà. Si són blancs i s'han esgrogueït, passa-hi un drap amb aigua oxigenada. Quan una taca, com per exemple, d'espelmes de color, esmalt, etc, tenyeix la seva superfície, s'ha de polir i tornar a lacar.

La pols es nota més en les laques brillants i fosques que en les clares i mats. Ho has de tenir en compte a l'hora de comprar un moble.

Mobles en bon estat

Amb el pas del temps, solen aparèixer als mobles taques i ratllades que els fan perdre la lluentor i la bellesa. Pots recuperar-los si barreges a parts iguals vinagre de poma, aiguarràs i oli de llinosa. Guarda'ls en un recipient hermètic i opac, i sacseja'l amb energia cada cop que el facis servir per barrejar els tres components. Aplica-hi una bona capa amb un drap suau i després, passa-n'hi un altre.

A part de treure la pols setmanalment, és convenient passar-hi una vegada cada 15 dies un drap humitejat amb cera o vaselina. Així, veuràs com la fusta estarà més nodrida i semblarà nova durant més temps.

Manteniment dels mobles de marqueteria

La marqueteria és un treball de xapat en el qual es combinen fustes de diferents tipus i colors i, en algunes ocasions, també nacre, marfil o metalls. Són mobles extremadament sensibles que s'han de protegir de la llum, de la calor intensa i de les corrents d'aire, ja que els materials que els componen pateixen diferents tipus de dilatació. Per tenir-ne cura, convé utilitzar cremes especials per a fustes delicades, evitant l'ús d'esprais comercials. Si s'aixeca alguna cantonada o una peça, hem de netejar la seva base i l'anvers i enganxar-les de nou amb una cola de PVA o cola escocesa. Després, posarem pes sobre la zona perquè quedi ben enganxada i no torni a desencolar-se.

Aclarir la fusta

Treu el vernís del moble, frega la fusta amb lleixiu i si vols un resultat encara més clar a la fusta, frega-la després amb aigua oxigenada.

Marques de cigarret a la fusta

Les taules de fusta acostumen a acabar amb taques, com les de les cremades, que s'hi queden marcades. Per treure-les, frega la taca amb alcohol etílic o amb aiguarràs i eixuga-la. També pots fregar en el sentit de la veta amb cendra i oli d'oliva, i netejar-ho després amb un drap sec. Si s'hi resisteix, hauràs de polir aquesta zona i tornar a vernissar per restaurar el color.

Restes d'adhesiu

Si vols treure les restes d'adhesiu de la fusta, aboca-hi unes gotes d'oli d'oliva i frega-ho amb molta cura.

Peces delicades de fusta pintada

Mantenir un moble blanc en perfecte estat requereix unes cures bàsiques: passa-li a diari un drap humit i eixuga'l sempre. Si té un acabat a la cera, utilitza un drap impregnat amb aiguarràs per a una neteja profunda. Després, l'hauràs d'encerar i polir.

Nodreix bé la fusta

La calefacció i els canvis de temperatura afecten molt a les fustes nobles dels mobles antics. Convé nodrir-los anualment amb cera o amb oli de llinosa per evitar que s'esquerdin. Ambdòs s'apliquen amb una canellera de cotó. Un cop secs, enllustra'ls.

Eliminar les marques dels gots

Els gerros, les copes, les tasses i els gots són els principals enemics del vernís d'un moble de fusta perquè la més mínima gota d'aigua pot convertir-se en un cercle blanc. Per eliminar-lo, no hi ha cap més remei que polir suaument tota la superfície i tornar a vernissar-la. Hi ha un remei casolà que consisteix en fregar el cercle amb una barreja de cendra i oli d'oliva.

També pots preparar una barreja d'oli d'oliva i sal, aplicar-la seguint la veta de la fusta i deixar-la actuar durant dues hores. Després, passa-hi un drap de cotó fins que la fusta torni a lluir.

Una altra opció seria barrejar oli de llinosa i noguerina del mateix color del moble, fregar la marca amb un drap suau que no deixi anar pèls i veuràs com es treu fàcilment.

Fusta encerada

N'hi ha prou amb netejar-la amb un drap sec. Perquè duri més temps, pots aplicar-l'hi un esprai contra la pols. Dos cops l'any, aplica-l'hi cera sòlida amb un drap. Ara disposes de tovalloletes encerades d'un sol ús.

Eliminar els cops i les rascades d'un moble de fusta natural

Pots dissimular els cops o les rascades amb oli de llinosa i escampant una capa de cera d'abella amb l'ajuda d'un drap.

Una altra solució és tirar-hi unes gotes d'espelma fosa i escampar-la per la zona de la rascada.

Netejar els mobles de fusta natural

Neteja'ls amb aigua i lleixiu (una part de lleixiu per deu d'aigua) i esbandeix-los amb més aigua amb un rajolí d'amoníac.

Mobles amb corcs

Si els teus mobles tenen corcs, frega la zona afectada amb ceba durant un parell de setmanes i veuràs com desapareixen.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada