Pàgines

dissabte, 2 de juny del 2012

La tapisseria i les estovalles




Eliminar les marques de les tapisseries   

Per eliminar la marca que una cremada lleu deixa sobre les tapisseries o la tela d'un sofà, prepara una barreja d'aigua tèbia i glicerina a parts iguals i deixa-la actuar durant dues hores. Si la marca es nota molt, pots utilitzar una mescla d'una cullerada de bòrax per mig litre d'aigua tèbia. Tingues la precaució de provar abans el seu efecte sobre una part no visible del teixit. 


Tapisseries perfectes

Mantingues els sofàs i les butaques allunyades del sol i de la calefacció, ja que la llum i la calor destenyeixen i envelleixen els teixits. Utilitza escuma neutra per a totes les taques i aplica-la delicadament amb un moviment circular de fora cap a dins. Utilitza l'assecador per treure la humitat.


Butaques de pell com noves


Per mantenir les butaques de pell com el primer dia, netes i sense esquerdes, frega-les un cop al mes amb crema hidratant. Primer, escampa-la bé per tot arreu; després, amb un drap suau, frega en cercles fins que la pell l'absorbeixi i espera una hora, més o menys, per poder utilitzar de nou la butaca.
Les taques es treuen amb un drap humitejat amb aigua tèbia i sabó neutre, i eixuga-ho bé.


Netejar la tapisseria

Els seients tapissats presenten certes dificultats de manteniment. Un dels factors és la nostra rapidesa amb les taques; com més aviat actuem, millor serà el resultat. Qualsevol cosa que s'hagi abocat en un sofà o en una butaca l'hem d'eliminar aviat perquè no penetri a la tela i la faci malbé. Si es tracta d'un líquid, l'absorbirem amb sal o paper de cuina. Si la taca és sòlida (per exemple, xocolata) la rascarem amb un ganivet per la part que no talla i després la netejarem. L'escuma seca per tapisseries és molt eficaç en aquests casos, però sempre s'ha de provar en un racó poc visible, ja que podria destenyir el color. S'ha d'aplicar sense que mulli la tela en excés i procurant que es difumini al voltant de la taca per no crear un cercle. Un cop seca, raspallarem o aspirarem el producte. Les taques de begudes alcohòliques, de refrescos o de cafè es poden eliminar amb una barreja al 50% de vinagre blanc i aigua. Deixa-ho eixugar i esbandeix-ho.

Barreja a parts iguals bicarbonat i detergent de rentadora, i escampa-ho per damunt de la tela que vulguis netejar. Després de mitja hora, raspalla, passa l'aspiradora i gaudeix del resultat.

Les taques de greix es treuen arruixant amb pòlvores de talc i netejant en sec mitja hora després.

Per les taques solubles en aigua, dilueix una cullerada sopera d'amoníac en 600 ml d'aigua tèbia.

Per treure les taques de cafè o xocolata, barreja unes gotes d'aigua oxigenada i amoníac en diversos gots d'aigua.

Per eliminar la brutícia i els fregaments dels sofàs, frega'ls amb un drap impregnat amb èter. Després, cobreix la zona amb sal humida i un drap. Deixa-ho reposar una estona, retira la mescla i raspalla-ho.


Olor de tabac a les tapisseries

Neteja-les passant-hi un drap humitejat amb aigua i bicarbonat.


Capçal tapissat

Les marques dels fregaments s'eliminen fregant amb una mica d'aigua oxigenada diluïda amb aigua. Si és desenfundable, posa'l després a la rentadora amb prerentat. Deixa'l eixugar a l'aire lliure, ben estirat.


Unes estovalles delicades

Si guardes durant molt de temps unes estovalles blanques, hi poden aparèixer taques grogues. Per eliminar-les, deixa-les en remull unes hores en una solució d'aigua oxigenada i aigua freda. Si tenen encaixos, puntes o brodats, renta-les dins d'una bossa de tela i no hi afegeixis lleixiu.


Puntes i peces de ganxet delicades


Les puntes (o els encaixos) delicades i els draps fins de ganxet quedaran perfectes si els arruixes amb laca per al cabell i els planxes immediatament.


Taques de xarop vermell a la loneta

Si et cau xarop de color vermell sobre una funda de loneta, podràs eliminar-lo si actues amb rapidesa: utilitza paper absorbent i frega amb la punteta d'un fregall de fibra verda humitejat amb aigua.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada